Opportunistische visliefhebbers

_DSC0612_01Een van de meer algemene vogelsoorten die je tegenkomt op de Galápagoseilanden is de bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis). Het is een soort die in grote delen van Latijns-Amerika en stukken van Noord-Amerika voorkomt en ook de nabijheid van mensen allesbehalve schuwt. Sterker, in Puerto Ayora, met ruim twaalfduizend inwoners en nog heel wat toeristen de grootste plaats in de Galápagosarchipel, hangen de opportunistische dieren zelfs in behoorlijke aantallen rond op de plekken waar de verse vis uit zee wordt schoongemaakt omdat de vogels geregeld een snack krijgen toegeworpen van de relaxte vissers. Ook op een cruise kun je de pelikanen geregeld in de buurt van of zelfs op de boot van vaak heel dichtbij aanschouwen.

Het verenkleed van de bruine pelikaan is  overwegend zilvergrijs met bruin van kleur. BruinepelikaancloseupDaarnaast is de soort getooid met een witte of wit-met-gele kopkap en een kastanjebruine hals. Pelikanen gebruiken hun imposante keelzak vooral als visnet. Hoewel bruine pelikanen met een lichaamslengte van 1 tot 1,5 meter en vleugelspanwijdte van circa twee meter behoorlijk grote vogels zijn, wegen ze dankzij hun lichte skelet slechts een kilo of vier. Waar andere pelikaansoorten hun prooien overwegend in groepsverband en zwemmend met hun snavel opjagen en vangen, zijn bruine pelikanen stootduikers. Van meters hoog nemen ze hun prooi in het water waar, waarop de vogels met een krachtige duik naar beneden schieten. Bruine pelikanen voeden zich vooral met kleinere vissen zoals sardines.

De bruine pelikaan broedt vooral in mangrovebossen en brengt (afhankelijk van het voedselaanbod) een, twee of drie kuikens groot. Beide ouders broeden beurtelings en zorgen voor de jongen. In eerste instantie wordt het voedsel nog door vader of moeder opgebraakt, maar na een dag of tien halen de kuikens het voedsel zelf uit de keelzak van de ouderdieren. In totaal worden er vijf ondersoorten onderscheiden. Pelecanus occidentalis urinator wordt aangetroffen op de Galápagoseilanden

Lees ook:Roze pelikaan gezien in Zeeland
Lees ook:Unieke nieuwkomers voor Diergaarde Blijdorp
Lees ook:Één pelikaan teruggekeerd naar Safaripark
Lees ook:Pelikaan Blauwerick gezien in Noord-Holland
Lees ook:Eieren gestolen en pelikaan overleden na inbraak bij Artis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.