Avontuurlijk op reis

De auteur en een witte neushoorn.

De auteur en een witte neushoorn.

Geen zin in weer een vakantie vol zon, zee en strand of een paar weken uitbuiken op een camping in Zuid-Frankrijk? Dat hoeft geen probleem te zijn, want voor de avontuurlijke reiziger met een speciale interesse in natuur en exotische dieren zijn er legio mogelijkheden. Steeds meer reisorganisaties leggen zich tegenwoordig toe op speciale, vaak duurzame en ecologisch verantwoorde, natuurreizen die de klant vaak van dichtbij kennis laten maken met de natuurlijke wonderen van onze planeet. Het kost wel een stevige duit, maar je bent met een beetje geluk na afloop wel een onvergetelijke ervaring rijker.

Duiken met haaien
De witte haai is een indrukwekkend en mythisch roofdier. Volwassen exemplaren kunnen 4 tot 6 meter lang worden en zijn uitgerust met een indrukwekkende bek vol driehoekige, messcherpe tanden. Je zou niet verwachten dat veel mensen de wens koesteren om deze dieren in levenden lijve tegen te komen. Toch is het haaientoerisme in landen als Zuid-Afrika en Australië een florerende bedrijfstak. Met name het slaperige Zuid-Afrikaanse kustdorpje Gansbaai, dat ongeveer 165 km ten oosten van Kaapstad ligt, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de haaienhoofdstad van de wereld. Witte haaien komen in deze wateren nog veelvuldig voor en veel toeristen zijn dan ook gretig bereid om de nodige randen neer te tellen om zo oog in oog te komen met dit majestueuze roofdier. Wel achter de beschermende tralies van een ijzeren kooi uiteraard. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. De haaien worden gelokt met een geurspoor dat gecreëerd wordt door bloed te vermengen met stukken tonijn. Als de haaien vervolgens in de buurt van het vaartuig verschijnen, kun je de vissen vanuit de kooi van dichtbij onder water bekijken. De wat angstiger uitgevallen types kunnen er echter ook voor kiezen om op het dek te blijven en de haaien vanaf deze relatief veilige positie te observeren. Niet iedereen is overigens even blij met deze haaienexpedities. Tegenstanders denken dat de dieren op deze manier te dicht naar de kust gelokt worden en zich zo tot een gevaar voor badgasten kunnen ontwikkelen. De website www.sharkbookings.com is een overzichtelijke pagina waarop belangstellenden alle lokale bedrijven kunnen vinden die zogenaamde ‘cage dives’ aanbieden.

Kamperen onder de Afrikaanse sterrenhemel
Een safari in Afrika is een onvergetelijke gebeurtenis en staat hoog op het verlanglijstje van veel reizigers. Voor wie echter net iets verder wil gaan en streeft naar het gevoel om een paar dagen echt deel uit te maken van het leven in de Afrikaanse bush, is een authentieke kampeersafari een aanrader. Dergelijke reizen geven je niet alleen de gelegenheid om de Big Five (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard) voor de lens te krijgen, maar stellen je in staat om de adembenemende Afrikaanse natuur echt van dichtbij in al haar facetten te beleven. Onder begeleiding van een ervaren gids rondtrekken en de tenten opslaan op plekken die middenin de wildreservaten liggen, het geeft zo’n reis toch een extra meerwaarde. Bovendien vergroot het ook de kans op het zien van nachtdieren zoals hyena’s of galago’s, wezens die zich overdag zelden laten zien. Een enigszins dappere inborst en een behoorlijke portie gezond verstand zijn wel broodnodige vereisten. Kamperen in de wildernis betekent namelijk dat een stevig tentzeil de enige barrière is die de reiziger scheidt van de wilde dieren die de pikduistere Afrikaanse nacht onveilig maken.

De populairste safaribestemmingen zijn waarschijnlijk nog altijd Kenia en Tanzania, maar de ideale uitvalsbasis voor een authentiek Afrikaans bushavontuur is wellicht Botswana. Dit dunbevolkte land herbergt nog veel ongerepte natuur en talrijke bijzondere diersoorten. De grootste olifantenpopulatie ter wereld, Een enorm breed scala aan diverse antilopensoorten en de aanwezigheid van legendarische roofdieren als de leeuw, cheeta, hyena en het illustere en ongrijpbare luipaard, maken het land tot een waar safariparadijs. Botswana is als land wel wat prijziger dan bijvoorbeeld Kenia, maar dit is een bewuste keuze van de plaatselijke overheid. Door te kiezen voor duurzaam ecotoerisme in plaats van massatoerisme kun je in Botswana wel nog relatief ongestoord genieten van de dieren en de wildernis. Over het algemeen tref je hier geen batterijen safarivoertuigen aan die zich allemaal verdringen rondom die ene leeuw die zich net in de directe omgeving bevindt. Verschillende Nederlandse reisorganisaties zoals Djoser, Koning Aap Reizen en Going Africa Safaris bieden kampeersafari’s aan naar Botswana en Oost-Afrika.

Walvissen spotten
De meeste landen houden zich tegenwoordig niet meer bezig met de walvisvaart. De imponerende zeezoogdieren worden tegenwoordig vooral achtervolgd door mensen die bewapend zijn met foto- en filmcamera’s in plaats van dodelijke harpoenen. Walvissafari’s zijn populair en veel mensen leggen graag flink wat contanten op tafel voor een persoonlijke ontmoeting met de grootste zoogdieren die onze planeet bewonen. Met name de Arctische gebieden, Zuid-Argentinië, Canada, de westkust van de VS, de Golf van Mexico, Zuid-Afrika en de wateren rondom Australië zijn populaire bestemmingen. In Alaska en het Canadese British Columbia kunnen durfals zelfs kajakken tussen de orka’s, geduchte roofdieren die lang niet zo schattig en zachtaardig zijn als ze in bepaalde films worden afgeschilderd. De wolven van de zee zijn meedogenloze roofdieren die zich, afhankelijk van het beschikbare prooiaanbod in hun leefgebied, tegoed doen aan vissen, zeeleeuwen, pinguïns en jonge baardwalvissen. Langs de Noord-Amerikaanse westkust leven zelfs orka’s die verzot zijn op haaienlever en jacht maken op de gevreesde witte haai. Het walvistoerisme is in de meeste gebieden overigens wel seizoensgebonden. Populaire walvissoorten als de bultrug en de grijze walvis zijn namelijk niet sedentair: ze pendelen op en neer tussen de warmere wateren waarin hun jongen ter wereld komen en koudere, voedselrijke wateren die hun foerageergebieden vormen.

Tijgersafari
Het zien van een wilde tijger in vol ornaat is waarschijnlijk een vurige wens van velen en slechts weggelegd voor weinigen. De grootste der moderne katachtigen is namelijk een schuw dier dat zich niet al te graag laat zien. Bovendien hebben stroperij en ecologische roofbouw ervoor gezorgd dat de tijger een onheilspellend prominente positie inneemt op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Onderzoekers schatten dat de wereldwijde populatie geslonken is tot een kleine 4000 wilde exemplaren. Ongrijpbaar en zeldzaam dus. Wie toch het verlangen koestert om een keer in zijn leven een wilde tijger te zien, doet er verstandig aan om een van de beschermde natuurreservaten in India te bezoeken waar de Bengaalse tijger nog trots door de teakbossen paradeert. Met name in de reservaten Bandhavgarh National Park, Panna National Park, Ranthambore National Park en Kanha National Park bestaat er een reële kans dat de bezoeker oog in oog komt te staan met dit indrukwekkende roofdier. Deze reservaten beslaan een beperkt gebied en herbergen relatief veel tijgers en potentiële prooidieren. Dit is het India dat Kipling in zijn magnum opus Jungle Book met zoveel gevoel voor detail beschrijft. Een organisatie die de nodige tijgerreizen aanbiedt, is Sundowner Wildlife Holidays. Sowieso is deze reisorganisatie ideaal voor mensen die op zoek naar avontuurlijke en specialistische natuurreizen. Het reisaanbod bestaat namelijk uit talrijke reizen die speciaal toegespitst zijn op het vinden van een speciale diersoort, het verkennen van een bepaald gebied of de exploratie van een specifiek ecosysteem en de unieke diersoorten die daar deel van uitmaken.

Wildlife en vrijwilligerswerk
Wil je niet alleen achteroverleunen en genieten van wilde dieren, maar ook een actieve bijdrage leveren aan conservatie en onderzoek, dan is een wildlife vrijwilligersproject misschien wel iets voor jou. Helpen met de dagelijkse werkzaamheden in een Afrikaans wildreservaat, wild tellen, werken in een opvangcentrum voor verweesde orang-oetangs of onderzoek doen naar zeezoogdieren, het zijn zomaar een paar mogelijkheden die voorhanden zijn. Met het boeken van een dergelijk project levert de vrijwilliger een tweeledige bijdrage: de projectkosten die hij of zij betaalt vormen een welkome financiële bijdrage die geheel ten goede komt aan het project en door zelf de handen uit de mouwen te steken levert de vrijwilliger ook nog een concrete arbeidsbijdrage in natura. Er zijn verschillende nationale en internationale organisaties waar belangstellenden zich voor dergelijke projecten kunnen aanmelden. In Nederland en België zijn Travel Active, Ecovolunteer en Kameleon Adventures waarschijnlijk de bekendste bureaus.

Lees ook:Tijgerin doodt mogelijk zeven mensen
Lees ook:Nederlandse toerist ontsnapt ternauwernood aan tijgeraanval
Lees ook:Gps-trackers van wilde dieren gehackt door stropers
Lees ook:Kooiduiken met nijlkrokodillen
Lees ook:Tijger doodt dompteur

Eén reactie op “Avontuurlijk op reis

  1. André de Hooge

    6 weken Siberië volgende keer??? Hahahahahahaha!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.