Stadse huismussen hebben meer last van stress

Stadse huismussen hebben in de regel meer last van stress dan soortgenoten die in meer rurale streken wonen. Dat blijkt uit een Spaans onderzoek. Wetenschapper Amparo Herrera-Dueñas en zijn collega’s bestudeerden Spaanse huismussen in de stad en op het platteland en namen een klein beetje bloed af bij elke vogel. In het bloed werd onder meer gezocht naar signalen van oxidatieve stress. Aan de hand daarvan kan namelijk weer bepaald worden in hoeverre bepaalde stressfactoren in de omgeving – bijvoorbeeld lawaai of luchtvervuiling – het afweersysteem van de vogel verzwakken. Bij blootstelling aan zaken als luchtvervuiling of een ongezond dieet ontstaan in het lichaam zogenoemde vrije radicalen. Omdat deze moleculen bijproducten zijn van een normaal werkend lichaam, worden ze door het afweersysteem bestreden. “Maar onder veeleisende omstandigheden kan de productie van vrije radicalen de natuurlijk afweermechanismen overweldigen”, stelt Herrera-Dueñas. “En dat veroorzaakt oxidatieve stress. Wanneer dat gebeurt, kunnen vrije radicalen de veroudering van cellen versnellen. Bij mensen wordt dit in verband gebracht met luchtwegaandoeningen, zoals astma, maar ook hart- en vaatziekten en kanker.” Uit het bloedonderzoek aan de huismussen blijkt dat exemplaren die in de stand leven veel zwaarder zijn aangetast door vrije radicalen dan hun soortgenoten op het platteland. Bovendien is hun afweersysteem minder werkzaam in de strijd tegen de schadelijke moleculen. De Spaanse onderzoekers identificeren de slechte luchtkwaliteit in de stad en een ongezond, onnatuurlijk dieet als de hoofdoorzaken voor de matige gezondheid van de stadsmussen. De wetenschappers vinden dan ook dat het hoog tijd is om stedelijke omgevingen te verbeteren. “Als onze steden ongezond zijn voor vogels – en dat suggereert ons onderzoek – dan moeten we ons als hun buren zorgen maken. wij worden namelijk blootgesteld worden aan dezelfde stressfactoren als de huismussen,” aldus Herrera-Dueñas.

Lees ook:DNA verraadt waarom vampiervleermuizen kunnen leven van bloed
Lees ook:Vogels hebben eigen persoonlijkheden
Lees ook:Dierenartsen waarschuwen huisdiereigenaren voor voedingshypes
Lees ook:‘Antivriesbloed’ beschermde mammoet tegen extreme kou
Lees ook:Muggen mogelijk toekomstige bondgenoot bij malariabestrijding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.