Reddingsplan voor boerenlandvlinders in Drenthe

Foto: argusvlinder, Wikimedia Commons/publiek domein

Net als op veel andere plekken in Nederland, gaat het ook in Drenthe niet geweldig met de traditionele vlindersoorten van het boerenland. De Provinciale Staten van Drenthe wil daar iets aan doen en streeft nu een gemeenschappelijk aanpak voor ecologisch bermbeheer om boerenlandvlinders, bijen en andere bedreigde insectensoorten te behouden. Afgelopen jaren zijn de graslanden en bermen minder bloemrijk geworden in het Drentse landschap. Ook belangrijke landschapselementen als houtwallen en struiken zijn steeds vaker verdwenen. Daardoor is het leefgebied van vlinders en bijen flink geslonken. De effecten zijn ook terug te zien in de Dagvlinderatlas van de Vlinderwerkgroep Drenthe: de aantallen van tien van de twaalf typische boerenlandvlinders zijn achteruit gegaan. De provincie gaat nu samen met een groot aantal organisaties werken aan ecologisch bermbeheer. Ook zullen extra bloemenweides en bloemstroken worden aangelegd. Zo moet de biodiversiteit versterkt worden in het gebied. Veel gemeentes werken al aan dit soort projecten, maar de Provinciale Staten wil nu graag dat er een gezamenlijke aanpak komt.

Lees ook:Amazonebossen in noorden van Brazilië blijven krimpen
Lees ook:Hersteloord voor gestreste bijen opgericht in Drenthe
Lees ook:Drentse wolf ook gefilmd
Lees ook:Groot wild mag binnenkort Drenthe in
Lees ook:Duizenden bijen nestelen zich in Australisch huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.