Knoflookpaddenseizoen nog in volle gang

We zijn inmiddels weer een aardig stukje op weg in mei, maar het knoflookpaddenseizoen in NP De Meinweg is nog in volle gang. Er zijn recentelijk nog dieren, waaronder een paar zwangere vrouwtjes, naar het water getrokken, terwijl er ook nog dieren in het water zitten en exemplaren worden gevonden die weer op weg naar het land zijn. Het in interessant om te zien dat de activiteit van de knoflookpadden helemaal afhankelijk is van het weer: op natte en warmere dagen zitten er gelijk veel dieren in de emmers, terwijl de dieren tijdens langere droge perioden en koudere nachten niet of nauwelijks trekken. De aantallen zijn dit jaar hoopgevend en lijken erop te wijzen dat de nog niet zo lang geleden bijna uitgestorven Meinwegpopulatie zich weer aardig aan het herstellen is. Die comeback is vooral te danken aan een gericht kweek- en uitzetprogramma en de verbetering van enkele poelen en belangrijke landbiotopen. De knoflookpad is een geheimzinnig diertje dat het grootste deel van de tijd ondergronds doorbrengt. De soort trekt alleen tijdens de voorplantingsperiode (doorgaans half of eind maart tot en met mei) naar het water en is verder vooral een landbewoner.

Lees ook:Knoflookpaddenseizoen ten einde
Lees ook:Een middagje poelen inventariseren
Lees ook:Knoflookpadden komen tevoorschijn
Lees ook:Boomkikkers worden weer actief
Lees ook:Vrouwelijke knoflookpadden trekken richting het water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.