Europese rivierkreeft keert terug naar Limburg

Foto: RaffiKojian, Wikimedia Commons

De Europese rivierkreeft (Astacus astacus) komt vrijdag terug naar Limburg. De dieren zijn afkomstig uit een kweekprogramma van de Universiteit Wageningen en Alterra. De eerste dieren worden uitgezet bij de Kerkraadse GaiaZoo. Volgend jaar zullen er ook kreeften in beken en vijvers in de gemeente Parkstad worden geherintroduceerd. De inheemse Europese rivierkreeft verdween begin in de loop van de twintigste eeuw vrijwel uit onze contreien, zeker toen ook de meer robuuste Amerikaanse rivierkreeft hier werd geïmporteerd. De nieuwe soort bracht de kreeftenpest mee (waarvoor ze zelf immuun was), waardoor de inheemse soort bijna helemaal uitstierf. Bovendien is de Europese rivierkreeft een redelijk kieskeurige soort die alleen gedijt in grotendeels onvervuilde wateren.

Lees ook:Gekweekte Europese rivierkreeften uitgezet
Lees ook:Gemeente Berlijn vangt ruim drieduizend rode rivierkreeften
Lees ook:Amerikaanse rivierkreeft terroriseert Nederlandse wateren
Lees ook:Reddingsplan voor Europese rivierkreeft
Lees ook:Nieuwe Europese nerts voor GaiaZoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.