Midwintertelling watervogels weer van start

De jaarlijkse Midwintertelling is de belangrijkste telling om de aantallen en verspreiding van overwinterende watervogels grootschalig vast te stellen. Deze telling vindt in heel Europa half januari plaats, ditmaal rond het weekend van 12 januari. De telling vindt al voor het 47ste jaar op rij plaats. Een goede teldekking is dit jaar bovendien belangrijker dan ooit, want de telgegevens van deze Midwintertelling (en de volgende twee) vormen de basis voor de (winterse) aantalsschatting van watervogels voor de nieuwe Vogelatlas. De 5,5 miljoen watervogels die vorig jaar onder zeer milde weersomstandigheden (de telling vond plaats voordat de kou voor een bescheiden periode intrad) werden geteld, laten zien dat Nederland een onverminderd belangrijk uitvalsoord vormt voor talloze Europese watervogels. Met name de ganzen (grauwe gans, kolgans) en enkele eendensoorten (vooral de smient en wilde eend) werden vorig jaar in zeer grote aantallen waargenomen.

Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling staat weer voor de deur
Lees ook:Goudplevierentelling op Europese schaal
Lees ook:Minder zilverreigers geteld in oktober
Lees ook:Tuinvogel- en ooievaarstelling in weekend
Lees ook:Atalanta opnieuw het vaakst geteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.