Pinguïns proeven alleen zout en zuur

AfrikaansepinguinBettysbayWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat pinguïns alleen zout en zuur kunnen proeven. De meeste vogels hebben een beperkter smaakpalet dan bijvoorbeeld zoogdieren en kunnen geen zoet proeven. Pinguïns zijn daarnaast ook niet in staat om de smaken bitter en umami waar te nemen. De vogels beschikken simpelweg niet over de benodigde genen die nodig zijn om die smaken te proeven. De wetenschappers denken dat de genetische aanpassing circa twintig miljoen jaar geleden is ontstaan. Dat kwam waarschijnlijk doordat de receptoren in de hersenen die die smaken overbrengen niet goed werken in de extreme kou. Veel (maar zeker niet alle) pinguïnsoorten leven immers op of in de buurt van de Zuidpool. Echt genieten van de smaak van hun voedsel kunnen pinguïns sowieso niet, want de zeevogels slikken de vissen die ze eten in een keer door.

Lees ook:Afrikaanse pinguïns werken soms samen bij vissenjacht
Lees ook:Resten van oeroude pinguïn ontdekt
Lees ook:Wetenschappers ontrafelen koudebestendigheid keizerspinguïn
Lees ook:Vis beklimt waterval met speciale zuigkaken
Lees ook:Genen verklaren weinig kieskeurige eetlust van varkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.