Afrikaanse pinguïns werken soms samen bij vissenjacht

Afrikaanse pinguïns werken vaak samen als ze jagen op vissen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vogels jagen scholen sardientjes en ansjovissen gezamenlijk op naar het wateroppervlak. Daar worden de vissen vervolgens onderschept en gevangen door andere pinguïns. En de onderlinge samenwerking loont: door samen te werken zijn de pinguïns bijna drie keer zo effectief als wanneer ze in hun eentje vissen proberen te vangen. Dat concluderen Zuid-Afrikaanse onderzoekers in een artikel dat is verschenen in het tijdschrift Royal Society Open Science. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door twaalf pinguïns uit te rusten met een camera op hun rug en de beelden van hun jacht op vissen te bestuderen. De dieren bleken in veel gevallen in hun eentje achter individuele ansjovissen en sardientjes aan te jagen. Maar soms vormden ze ook groepen en openden ze gezamenlijk de jacht op een grote school visjes. Sommige vissen raakten dan in paniek en verlieten de school. Daardoor wierpen deze dieren zich op als een gemakkelijk doelwit voor andere pinguïns. Het samenwerken tijdens de vissenjacht lijkt bovendien gepland gedrag te zijn. Vlak voor de aanvallen communiceerden de vogels druk met elkaar boven het wateroppervlak om hun tactiek ‘door te spreken’.

Lees ook:Tijgervis vangt zwaluw
Lees ook:Pinguïns proeven alleen zout en zuur
Lees ook:Het belang van kleine visjes
Lees ook:De Afrikaanse pinguïn
Lees ook:Jaaggedrag krokodillen complexer dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.