Oudste fossiel van bevallend reptiel gevonden

Foto: Ryosuke Motani

Wetenschappers hebben in China het oudste fossiel van een bevallend reptiel ontdekt. Het gaat om de restanten van een Chaohusaurus, een prehistorisch zeereptiel uit de groep der ichthyosauriërs. Uiterlijk leken deze reptielen op een kruising tussen een reptiel, dolfijn en vis. Het skelet werd aangetroffen  in een steengroeve in de Chinese provincie Anhui. Het fossiel toont duidelijk hoe het hoofd van een van de jongen uit het bekken van het moederdier steekt. Verder bevat het fossiel ook de versteende resten van een reeds geboren jong en de overblijfselen van een nog ongeboren derde dier. Het fossiel wordt gedateerd op 248 miljoen jaar geleden, tien miljoen jaar ouder dan de tot voor kort oudste reptielenembryo’s ter wereld. Het Chinese fossiel is een verstilde weergave van een bijzonder moment, want de Chaohusaurus  in kwestie heeft letterlijk het loodje gelegd tijdens het baren van een kleintje.

Lees ook:Belg ontdekt oudste voorloper van moderne vogels
Lees ook:Uniek fossiel van vechtende dinosauriërs te koop
Lees ook:Stokoud fossiel van vliegend insect gevonden
Lees ook:Oudste fossiel van dierlijk brein ontdekt in China
Lees ook:Fossiel van prehistorisch oerroofdier ontdekt in Brazilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.