Insect produceert oorverdovend geluid met zijn penis

Foto: Jerome Sueur
Stridulatie
Het naar verhouding luidruchtigste dier ter wereld is geen brulaap, olifant of ander groot zoogdier, maar een insect. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Het vijverdwergduikertje maakt relatief gezien namelijk het meeste kabaal in het dierenrijk. Ook de manier waarop de duikerwants zijn oorverdovende geluid weet op te wekken is opvallend: hij doet dit namelijk door zijn penis tegen zijn onderlichaam te wrijven. Het door het vijverdwergduikertje geproduceerde geluid is een vorm van stridulatie – een paringssignaal dat wordt veroorzaakt door lichaamsdelen tegen elkaar te wrijven. Het volume van het geluid is vergelijkbaar met een spelend orkest waar je naar luistert vanaf de eerste rij.

Onderwatermicrofoons
Het paringssignaal van het insect is met zeer gevoelige onderwatermicrofoons in kaart gebracht door wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde. Gemiddeld genomen bereikt het vijverdwergduikertje een niveau van 78,9 decibel (vergelijkbaar met een passerende trein), maar de uitschieters bereiken geluidssterktes van om en nabij de 100 decibel. “Het verraste ons echt dat het geluid dat we hoorden afkomstig was van zo’n klein diertje. Je kunt het geluid vanaf de oever zelfs met gemak horen als het beest op de rivierbodem zit”, vertelt onderzoeker Jerome Sueur. Er zijn overigens wel meer geleedpotigen die hun lijf of ledematen gebruiken om geluiden te produceren. De mot Syntonarcha iriastis gebruikt bijvoorbeeld ook zijn geslachtsdelen om ultrasone geluiden op te wekken, terwijl andere insecten bijvoorbeeld vertrouwen op hun vleugels, thorax of poten als ze gehoord willen worden.

Bron: BBC News

Lees ook:Zuid-Amerikaanse krekel maakt hoogste geluid in het dierenrijk
Lees ook:Stille sprinkhaan pikt vrouwtjes van roepende soortgenoot in
Lees ook:Schildpadden gebruiken geluiden om te communiceren
Lees ook:Biologen reconstrueren geluid van prehistorische sabelsprinkhanen
Lees ook:Uitheems insect gevonden in Amsterdam

3 reacties op “Insect produceert oorverdovend geluid met zijn penis

  1. H.D.B. Go

    Tja, moeder natuur zit boordevol verrassingen. Zeg Pechtold (D66) ik mag mijn mening toch wel ventileren. Zeker nadat ze mij vanaf 1982 als psychiatrische politieke kapstok hebben gebruikt voor alle politieke en medische lapzwanzerijen. En ik de rol kreeg van de stomme klootzak. En minister Hillen schijt aan Pechthold. En bij de PvdA moeten ze ook niet zeuren.
    Want je moet kennelijk de BLO = Bijzonder laag Onderwijs succesvol doorlopen hebben om het juiste vakje aan te kruisen bij een stemming. Zooitje rand debielen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Corset-lover

    Gelukkig dat bij ons mannen de penis niet kabaal maken met de paringssignaal

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.