De zoektocht naar een milieuvriendelijke koe

Methaanuitstoot
Canadese wetenschappers zijn bezig met het fokken van een nieuw type koe dat minder boert. Dit zou leiden tot een verminderde methaanuitstoot. Dit blijkt uit het onderzoek van de Canadese hoogleraar Stephan Moore van de Universiteit van Alberta in Edmonton, zo meldt persbureau Reuters. Moore doet al langer onderzoek naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van methaan in de vier magen van de koe. Het doel is om efficiëntere, milieuvriendelijkere koeien te fokken. Het onderzoek van Moore werd eerder dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Animal Science. Volgens de Canadese overheidsdienst Environment Canada zijn koeien verantwoordelijk voor bijna driekwart van de wereldwijde methaanuitstoot. Methaan is als broeikasgas twintig keer krachtiger dan kooldioxide.

Foktechnieken
Moore gebruikte traditionele technieken om koeien te fokken die 25 procent minder methaan produceren dan gewone koeien. Om erachter te komen wat nu precies de impact op de lange termijn is, moet volgens de hoogleraar nog meer onderzoek verricht worden. Door de tijd dat koeien in het veld staan te verkorten en de dieren eerder naar de markt te brengen, kunnen veeboeren de ecologische voetafdruk van hun veestapel verkleinen. Dit zou betekenen dat er koeien gefokt moeten worden die sneller groeien.

Voeding
Andere foktechnieken zouden kunnen leiden tot koeien die op een efficiëntere manier voedsel in spieren omzetten en zodoende minder methaan en afval produceren. Nog een andere methode om de methaanuitstoot te verminderen, is om te kiezen voor veevoer waar meer energie en eetbare oliën in zitten. Bij het fermenteren genereren deze voedingsmiddelen minder schadelijke stoffen dan dan gras of voedsel van een lage kwaliteit.

Bron: Reuters

Lees ook:Strenge mestregels gevaar voor zeldzame koeienrassen
Lees ook:007 op de barricaden voor ganzen
Lees ook:Winderige dinosauriërs zorgden voor opwarming aarde
Lees ook:VWA stuit op tientallen dode koeien in Groningse stal
Lees ook:Zwangerschapsgym voor drachtige koeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.