Lichtvervuiling neemt nog steeds toe

Illustratie: NASA

De lichtvervuiling blijft wereldwijd toenemen. In Europa en Noord-Amerika speelt dit probleem al een hele poos, maar door de groei van metropolen in andere werelddelen wordt lichtvervuiling ook op andere continenten een steeds groter probleem. Een in Science Advances gepubliceerd onderzoek toont aan dat de nachtelijke hemel in de nabije toekomst op veel plaatsen alleen nog maar helderder zal worden. Een internationale groep wetenschappers heeft vijf jaar aan satellietbeelden van de aarde bestudeerd. Uit de analyses blijkt dat de hoeveelheid licht nog steeds elk jaar met twee procent stijgt. Ook het gebied dat ‘s nachts kunstmatig wordt verlicht, groeit jaarlijks met ongeveer twee procent . De hoeveelheid verlichting blijkt vooral toe te nemen in gebieden die tot voor kort overwegend donker waren. Volgens de onderzoekers heeft de omschakeling naar led-lampen minder effect dan verwacht. Deze lampen besparen weliswaar elektriciteit, en dus geld, maar dat geld wordt vervolgens veelal gebruikt om juist meer lampen te plaatsen. Een ander, eveneens recentelijk gepubliceerd onderzoek wijst uit dat lichtvervuiling een grote invloed heeft op het bioritme van veel nachtdieren.

Lees ook:IJsberenpopulatie dreigt met dertig procent af te nemen
Lees ook:Veel Europese natuurgebieden voldoen niet aan Europese eisen
Lees ook:Aangespoelde bruinvissen vaak het slachtoffer van grijze zeehonden
Lees ook:Heerlen, Emmen en Lelystad groenste steden
Lees ook:Antiliaans koraal relatief gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.