Aziatische hoornaar rukt op in Europa

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De Aziatische hoornaar (Vespa mandarinia) laat zich steeds vaker zien op Europese bodem. Imkers in meerdere landen maken zich hier zorgen over, vooral omdat het insect onder meer honingbijen predeert. Het AD schrijft woensdag dat imkers in Frankrijk, Groot-Britannië en België alarm hebben geslagen over de Aziatische hoornaar. Volgens Franse onderzoekers is het grotendeels zwarte roofdiertje van maximaal drie centimeter in 2004 op een schip met keramische potten meegelift naar Frankrijk. Het lijkt sterk op de Europese hoornaar, een nog iets grotere wesp. In België is de Aziatische hoornaar onder meer op ongeveer veertig kilometer van de Nederlandse grens gezien. Mogelijk duikt het insect in de toekomst ook op in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) berichtte eind vorig jaar dat de komst van de Aziatische hoornaar slechts een kwestie van tijd zal zijn. De Aziatische hoornaar staat sinds 3 augustus 2016 op een EU-lijst met schadelijke planten- en dierensoorten. Het bezit van en de handel in die soorten zijn verboden. Daarnaast zijn lidstaten verplicht om bestaande populaties op te sporen en te vernietigen.

Lees ook:Aziatische hoornaar aangetroffen in Zeeland
Lees ook:Nest Aziatische hoornaar vernietigd in Zeeland
Lees ook:Afgelopen jaren duizenden Aziatische bosmuggen aangetroffen in Flevoland
Lees ook:Onderzoek naar veehouders voor toedienen verboden antibioticum
Lees ook:Gevaarlijke hoornaars gevonden in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.