Grote roofdieren doen het goed in Europa

WolfDe populaties van grote roofdieren in Europa, te weten de bruine beer, Euraziatische lynx, wolf en veelvraat, zijn bijna allemaal stabiel of groeiende .

Dat stelt een internationaal onderzoeksteam op basis van een uitgebreide inventarisatie. Ze beschrijven hun onderzoek in het nieuwste nummer van wetenschapsblad Science . Opmerkelijk genoeg is dat het grootste deel van de grote roofdieren leeft buiten  nationale parken of beschermde natuurgebieden. De ecologen concluderen dat mensen en grote wilde carnivoren blijkbaar een manier hebben gevonden om samen te leven in het dichtbevolkte Europa.  Op een derde deel van de oppervlakte van het Europese continent komt ten minste één van de vier dieren voor. Alleen in Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken leven geen grote roofdieren. Scandinavië lijkt (weinig verrassend) de meest ideale plaats voor de grote toproofdieren van Europa. De met een rijk areaal aan uitgestrekte natuurgebieden gezegende regio is de enige plek (Rusland en enkele andere Oost-Europese staten zijn niet in het onderzoek meegenomen) waar alle vier de grote carnivoren van Europa voorkomen. De bruine beer is Europawijd met 17.000 exemplaren het talrijkst, gevolgd door de wolf (12.000), lynx (9.000) en veelvraat (circa 1250 exemplaren). De meeste populaties zijn groeiend of stabiel in vergelijking met vier decennia geleden.

De ecologen denken dat een veranderende mentaliteit ten opzichte van wilde roofdieren de voornaamste oorzaak is van die toename. De meeste mensen zien de carnivoren niet meer louter als bedreiging voor vee of mens of bejaagbaar ongedierte, maar meer als kwetsbare natuuriconen die bescherming verdienen. Ook de menselijke trek naar stedelijke gebieden pakt gunstig uit voor wilde dieren in het achtergelaten, dunbevolkte platteland. Tenslotte noemen de ecologen internationale wetgeving als verklaring voor de groei. Die wetgeving zorgt ervoor dat de dieren in vrijwel hun hele, vaak uitgestrekte (grote roofdieren houden er doorgaans ook grote territoria op na) leefgebied beschermd zijn.

Lees ook:Somber toekomstperspectief voor mediterrane dieren
Lees ook:Man aangehouden na aanbieden kop van zeldzame lynx
Lees ook:Wilde kat wel, maar lynx nog niet terug in Nederland
Lees ook:Aantal Iberische lynxen verdrievoudigd
Lees ook:Botten van bruine beer gevonden in Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.