Cicadeninvasie in de VS

Luidruchtig
In het zuiden van de Verenigde Staten is een cicadensoort massaal onder de grond vandaan gekomen. Dit gebeurt bij deze erg luidruchtige maar onschadelijke insecten maar eens in de dertien jaar. In de staten Tennessee, Alabama en Georgia worden zwermen van de luidruchtige insecten massaal gespot. Dat is niet meer gebeurd sinds 1998. Momenteel zijn ze nog relatief stil, maar binnen enkele dagen zullen ze geluiden produceren tot honderd decibel, wat ongeveer de pijngrens van de mens is. De mannelijke cicaden doen dit om vrouwelijke soortgenoten aan te trekken.

Opmerkelijke levenscyclus
Gedurende dertien jaar leven de nimfen ondergronds, waar ze zich voeden met de wortels van planten. Wanneer ze volledig zijn ontwikkeld, komen ze bovengronds om uit hun larvenhuid te scheuren, waarna ze volwassen zijn en zich kunnen voortplanten. Deze laatste fase, waarin de insecten zich nu bevinden, duurt maar vijf tot zes weken. Daarna verdwijnen ze opnieuw onder de grond voor de komende dertien jaar. Bij een andere Amerikaanse cicadesoort duurt deze levenscyclus maar liefst zeventien jaar. Entomologen moeten zich dus haasten als ze nog onderzoek naar de soort willen verrichten, want de volgende kans krijgen ze pas in 2024.

Overlast
Vele Amerikanen zien de cicaden liever niet komen. Hoewel ze andere dieren en mensen niet bijten of steken, kunnen ze toch voor overlast zorgen. Het geluid dat ze (zeker in hoge dichtheden) produceren is oorverdovend en ook de vervelde larvenhuiden blijven overal massaal liggen. In sommige landen geldt de insectensoort als een delicatesse, maar in de Verenigde Staten gaan de meeste mensen niet verder dan ze incidenteel te gebruiken als een hondensnoepje.

Lees ook:Insectensnack binnenkort in Nederlandse supermarkten
Lees ook:Met zijn allen aan de insecten
Lees ook:Oudste wilde albatros van de VS wordt opnieuw moeder
Lees ook:Topzomer voor berkenwants
Lees ook:Honden krijgen eigen tv-kanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.