Tienduizenden kippen omgekomen bij branden

Afschuw
Twee branden in kippenstallen hebben afgelopen weekeinde geleid tot de dood van van ongeveer 90.00 kippen. Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier sprak haar afschuw over de incidenten uit. “Wij blijven net zo lang campagne voeren voor brandveiligheid in stallen totdat kippenstallen beter worden beveiligd dan een fabriek met wc-rollen”, stelt een woordvoerster van de organisatie. In het Gelderse plaatsje Boven-Leeuwen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 78.000 legkippen om het leven door een brand in een kippenschuur aan de Noordzuidweg. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Zondagmiddag werden in Kelpen (Limburg) tienduizend kippen gedood door een brand in een boerenbedrijf. Bij de brand kwam ook asbest vrij. Het vuur verspreidde zich razendsnel door een van de stallen van het kippenbedrijf. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee naastgelegen stallen.

Spotjes
Wakker Dier voert al drie jaar actie voor betere brandveiligheid in stallen. Sinds maandag zijn er spotjes op de radio, waarin ook brandweermannen hun actie ondersteunen. Wakker Dier pleit voor onder meer brandmelders en sprinklers in stallen. Dat is volgens de huidige wetgeving ‘niet nodig’, omdat stallen onder de bouwvoorschriften van ‘lichte industrie’ vallen. Wakker Dier rekende uit dat de afgelopen vijf jaar in Nederland meer dan 700.000 kippen, 14.000 varkens en duizend koeien zijn verbrand.

Lees ook:Tienduizenden kippen omgekomen bij brand
Lees ook:Duizenden kippen laten het leven bij brand
Lees ook:Duizenden kippen omgekomen bij brand in megastal
Lees ook:Ruim 200.000 dieren omgekomen bij stalbranden in 2016
Lees ook:Duizenden varkens omgekomen bij stalbrand Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.