Meer geiten en minder runderen in Nederland

Het afgelopen jaar liepen er ruim vier miljoen runderen rond in Nederland. Dat is ongeveer vier procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondanks de daling in het laatste jaar ligt het aantal runderen nog wel hoger dan vijf jaar eerder (zes procent). Dat komt vooral door het loslaten van de melkquota, waardoor er tussen 2014 en 2016 veel melkkoeien bij kwamen. Bij de kippen en varkens waren slechts kleine verschuivingen. Er werden momenteel 105 miljoen kippen en twaalf miljoen varkens gehouden in Nederland. Het aantal geiten nam toe met zes procent tot ruim een half miljoen, terwijl de populatie schapen met slechts twee procent groeide. Milieudefensie is aan de ene kant blij dat de veestapel licht krimpt, maar vindt dat Van Dam de afbouw verder moet versnellen zodat het milieu, klimaat en de dieren zelf in de toekomst beter af zijn.

Lees ook:Meer dieren met Beter Leven-keurmerk
Lees ook:Varkens en kippen eten de wereldzeeën leeg
Lees ook:Veel dierproeven in de toekomst niet meer nodig
Lees ook:Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk verdubbeld
Lees ook:Dode en verwaarloosde dieren gevonden bij Amsterdamse hobbyboer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.