Onderzoek brengt domesticatiegeschiedenis van katten in beeld

Hoewel ze pas later gedomesticeerd werden dan honden en ook vandaag de dag nog veel wilde trekjes vertonen, zijn katten wereldwijd uitgegroeid tot enorm populaire huisdieren. Een in het blad Nature Ecology & Evolution gepubliceerd onderzoek laat zien dat de geschiedenis van de huiskat zo’n 6400 jaar geleden begon in het Nabije Oosten. Boeren begonnen er met succes gewassen te verbouwen en sloegen een deel van hun oogst op. Dat trok uiteraard hongerig ongedierte (vooral ratten en muizen) aan. En die muizen en ratten trokken op hun beurt weer katten aan. De boeren zijn waarschijnlijk al vroeg overtuigd geraakt van de voordelen die gepaard gingen met de aanwezigheid van sublieme jagers als katten. Waarschijnlijk waren het dan ook deze boeren die als eersten op het idee kwamen om de kat te temmen. Vanaf dat moment gaat het hard. De tamme kat verovert de wereld en duikt een paar honderd jaar later al een stuk verder westwaarts op in wat nu Bulgarije en Roemenië zijn. Enkele millennia later voltrok zich in Noord-Afrika (Egypte) een vergelijkbaar proces. Dankzij de Romeinen verspreidde de gedomesticeerde katten uit Afrika zich ook in rap tempo over ons continent, een proces dat zich in de middeleeuwen doorzette. In die eerste duizenden jaren na de domesticatie van de kat werd de kat vooral gezien als een functioneel dier: de kat moest dieren bestrijden die het op voor de mens bestemd voedsel hadden voorzien. Hoe de kat eruitzag, deed er niet zo gek veel toe: als het dier maar raad wist met muizen. Pas veel later, zo stellen de onderzoekers, gingen mensen ook het uiterlijk van hun kat belangrijk vinden en de dieren beschouwen als aaibare gezelschapsdieren. Ze trekken die conclusie op basis van het DNA van de kat. De genmutatie die geassocieerd wordt met een cyperpatroon duikt bijvoorbeeld pas in de middeleeuwen voor het eerst op.

Lees ook:Katten Australië meegebracht door Europese kolonisten
Lees ook:Roofdieren lossen Maastrichts rattenprobleem op
Lees ook:Meer mensen ziek door ratten en muizen
Lees ook:Wilde muizen aangetrokken tot poep van soortgenoten
Lees ook:Patent op genetisch gemanipuleerde chimpansees wekt woede

Eén reactie op “Onderzoek brengt domesticatiegeschiedenis van katten in beeld

  1. Tim

    Wat een leuk en interessant artikel

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.