Katten Australië meegebracht door Europese kolonisten

Een analyse van het DNA van honderden verwilderde katten in Australië heeft uitgewezen dat de  dieren gemeenschappelijke voorouders hebben die rond 1800 arriveerden in het land. Vermoedelijk kwamen de dieren mee met de Europese kolonisten die destijds Australië aandeden. Katten werden vroeger vaak op schepen gehouden om ratten en ander ongedierte van boord te houden. Tot nu toe bestonden er verschillende theorieën over welke zeelieden de eerste katten naar Australië brachten. Een zegen voor de Australische natuur zijn de katten zeker niet. Veel katten verwilderden in rap tempo en hielden als de roofdieren die ze zijn huis onder de plaatselijke dierenwereld. Op dit moment bedreigen wilde katten meer dan honderd inheemse diersoorten in Australië, zoals de suikereekhoorn, veel andere kleine buideldieren en bepaalde reptielen. Katten speelden waarschijnlijk ook een rol bij het uitsterven van de enige inheemse papegaaiensoort van Australië, de paradijspapegaai.

Lees ook:Katten en vossen decimeren inheemse Australische dieren
Lees ook:Nieuw-Zeelander wil katten in de ban doen
Lees ook:Jagersvereniging pleit voor afschieten verwilderde katten
Lees ook:Katten doden 1 miljoen vogels per dag in Australië
Lees ook:Veel Australische diersoorten met uitsterven bedreigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.