Roofvogels en uilen vaker gehouden als huisdier

DSC_0927Roofvogels en uilen worden ook in Nederland steeds vaker als huisdier gehouden. Dat meldt Vogelbescherming Nederland zondag. De organisatie kwam tot deze opzienbarende conclusie op basis van eigen onderzoek. Vooral de kerkuil, steenuil, oehoe en slechtvalk zijn populair. Voor de vogels wordt enkele tientjes (kerkuil) tot duizenden euro’s (arenden) betaald.
De Vogelbescherming is tegen het houden van roofvogels en uilen als huisdier en wil dat ze op een lijst worden geplaatst met dieren die worden afgeraden als huisdier. Nu kan iedereen gewoon een roofvogel kopen, mits het dier in gevangenschap is geboren. Maar deze regel valt natuurlijk niet zo gemakkelijk te handhaven. Het komt namelijk voor dat ook in het wild nesten worden leeggeroofd. Met behulp van valse ringen kunnen de vogels vervolgens op latere leeftijd in het illegale handelscircuit terechtkomen. Het aanbod wordt deels gevoed met in gevangenschap gefokte roofvogels, maar (illegale) onttrekking van eieren en nestjongen aan wild levende vogels is eveneens aan de orde van de dag. Daarvoor bestaan aanwijzingen in Nederland (vooral Noord-Brabant), en tal van bewijzen in het buitenland (onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Slowakije). Het betreft een wereldwijde handel, waar veel geld in omgaat. Een ander groot probleem vormen ontsnapte vogels. Ontsnapte roofvogels ontpoppen zich dikwijls als geduchte concurrenten van de inheemse roofvogels die onze wilde natuur bevolken. Zo werden dit jaar al zeventien ontsnapte oehoes gevonden in Nederland, een aantal dat de natuurlijke populatie in Nederland zelfs lichtelijk overstijgt. Met name uilen lijken zich ontwikkeld te hebben tot populaire huisdieren. De Vogelbescherming benadrukt dat het geen goed idee is om in navolging van de tovenaarsleerling Harry Potter een uil in huis te halen. De dieren zijn absoluut niet geschikt als huisdier.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Lees ook:Vogelziekte ook opgedoken in Nederland
Lees ook:Illegale vogeljacht en roofvogelvervolging nog gemeengoed in Europa
Lees ook:Tienduizenden wilde vogels gevangen en illegaal verhandeld
Lees ook:Vogelbescherming zet webcams bij broedende vogels weer aan
Lees ook:Webcams in nesten Beleef de Lente aan

5 reacties op “Roofvogels en uilen vaker gehouden als huisdier

  1. Hansje

    Deze dieren zijn absoluut niet geschikt als huisdier, daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom zijn we een petitie gestart om een verbod op het houden van uilen en roofvogels door particulieren onmogelijk te maken. Ondertekenen kan op http://roofvogels.petities.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jules Vismale

    Mensen denken nog steeds dat ze wilde dieren kunnen veranderen in huisdieren! Roofvogels zullen net als bijv. wolven, beren, tijgers, apen, papegaaien enz. altijd wild blijven en ze in je huis halen is hetzelfde alsof je het Paard van Troje binnenhaald. Stel dat je enorme roofvogels als de steenarend, zeearend, monniksgier en lammergier wilt houden! Deze vogels wegen soms meer dan 8 kilo, hebben een vleugelspanwijde van 3 meter, vlijmscherpe klauwen en snavels en een onuitroeibaar jachtinstinct in hun genen!

      /   Beantwoorden  / 
  3. ASDF

    Katten en honden zijn toch ook roofdieren? dus waarom zou een uil niet als huisdier kunnen? ik heb het vaak genoeg gezien dat een uil als huisdier bij iemand thuis zat.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Heinen

    Het verschil is dat honden en katten gedomesticeerd zijn en uilen niet gedomesticeerd kunnen worden. Honden en katten worden al eeuwenlang door de mens als gezelschapsdier gehouden en zijn derhalve gewend aan die rol. Uilen blijven altijd wilde dieren die horen te vliegen en te jagen in hun natuurlijke leefomgeving. Bovendien worden de uilen die als huisdier worden gehouden vaak uit het wild weggevangen, een zeer ongewenste ontwikkeling.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.