Meer dan de helft van de Nederlandse paarden is te dik

Meer dan de helft van de paarden en pony’s in Nederland is te dik. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Paarden Kennis Centrum in Lelystad. Twee medewerkers van het Paarden Kennis Centrum hebben een maand lang op maneges, pensionstallen en bij particulieren uitvoerig onderzoek gedaan naar de fysieke gesteldheid van de dieren. Daarbij zijn bijna 700 dieren onder de loep genomen. Liefst 57 procent van hen lijdt aan obesitas. De gevolgen van overgewicht bij paarden en pony’s zijn, net als bij mensen, in meerdere opzichten zorgwekkend. De gewrichten en spieren komen bijvoorbeeld onder een grotere druk te staan, wat bewegingsklachten kan veroorzaken. Ook hebben paarden en pony’s met overgewicht vaker last van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten. Paarden en pony’s in het noorden van het land hebben het meeste last van overgewicht. Verder blijken dieren onder de drie jaar de minste extra kilo’s met zich mee te dragen. Opvallende uitkomst van het onderzoek is eveneens dat veel paardenhouders gewoonweg niet weten welk gewicht voor een paard of pony in normale conditie wenselijk is. Het Paarden Kennis Centrum heeft als doel het welzijn van paarden en pony’s door middel van kennisoverdracht te verbeteren.

Lees ook:Ernstig verwaarloosde pony’s gevonden in Elkenrade
Lees ook:Paardenoverschot leidt tot massaslachting
Lees ook:Verwaarloosde paarden in beslag genomen bij fokker
Lees ook:Zes Venlose pony’s mogelijk vergiftigd
Lees ook:Dode pony´s gevonden in Oldebroek

Eén reactie op “Meer dan de helft van de Nederlandse paarden is te dik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.