Hondsdolheid zaait dood en verderf in Luanda

Onfrisse leefomstandigheden
In Luanda, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Angola,, zijn de afgelopen drie maanden zeker 83 kinderen overleden aan hondsdolheid. Dat blijkt uit cijfers die zijn vrijgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie. Een expert zegt tegen CNN dat hij zich ernstig zorgen maakt over de situatie. “Dit is een enorm aantal en het is misschien alleen nog maar de top van de ijsberg.” In Luanda wonen veel mensen in krottenwijken, woongebieden die ze delen met grote groepen zwerfhonden. Waarschijnlijk heeft het virus zich via de beesten snel weten te verspreiden. Een dokter van het grootste ziekenhuis in Luanda waarschuwt dat het aantal slachtoffers snel op kan lopen. “We hebben nu alleen zicht op de gevallen die ons ziekenhuis bereiken, maar het echte sterftecijfer kan veel hoger liggen. Dit zijn trieste tijden voor ons. Ik denk dat niemand in het ziekenhuis voorbereid is op zo veel slachtoffers.”

Minder slachtoffers
Toch neemt het aantal slachtoffers af. Dit zou direct te maken hebben met de dood van een grote groep geïnfecteerde honden. In december 2008 werden de eerste tien slachtoffers van hondsdolheid in Angola gemeld. Sindsdien zijn naar schatting meer dan honderd mensen ten prooi gevallen aan de levensbedreigende ziekte.

Vaccinaties
Vorige maand kondigde de gemeente van Luanda aan een groots vaccinatieprogramma te lanceren om zo de ziekte de kop in te kunnen drukken. Ook probeert de overheid zwerfhonden en zwerfkatten te vangen. Volgens een verslaggever van de BBC zal dat nog niet meevallen. De dichtbevolkte sloppenwijken van de Afrikaanse stad vormen immers geen gemakkelijk werkterrein. Wereldwijd sterven jaarlijks 55.000 mensen aan de menselijke variant van hondsdolheid. De ziekte tast de longen, maag en het zenuwstelsel aan. In het laatste stadium belandt de geïnfecteerde in een coma, waarna hij meestal door verstikking om het leven komt.

Bron: NOS

Lees ook:Hondsdolheid geconstateerd in Amsterdam
Lees ook:Referendum bepaalt lot zwerfhonden Boekarest
Lees ook:Chinezen slachten 36.000 honden af
Lees ook:Dodelijke kattenziekte in Honselersdijk
Lees ook:Moskouse zwerfhonden geruimd voor Eurovisiesongfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.