Wereldpremière voor film over Virungapark

ZilverrugDe film Virunga beleeft op 7 november zijn wereldwijde première op videoplatform Netflix. De documentaire over de worstelingen van Afrika’s oudste natuurpark is dan beschikbaar voor vijftig miljoen Netflix-leden in meer dan veertig landen. Topacteur Leonardo DiCaprio (in werkelijkheid een sociaal bewogen man in plaats van de schurkachtige types die hij vertolkt in The Wolf of Wall Street en Django Unchained) steunt als uitvoerend producent de lancering van de film, die hij omschrijft als ‘een krachtig verhaal’. “Films als Virunga geven een inkijkje in de ontzagwekkende culturele en natuurlijke diversiteit van onze planeet. Het toont de krachten die onze planeet bedreigen en de mensen die strijden voor de bescherming ervan. De samenwerking met Netflix rond deze film is een spannende mogelijkheid om het publiek te inspireren, te informeren en te betrekken bij dit onderwerp.”

Virunga vertelt het verhaal van een groep Congolese parkwachters die letterlijk hun leven wagen om het natuurreservaat en zijn inwoners, waaronder een deel van ’s werelds laatste berggorilla’s, te redden. De filmmakers willen ervoor zorgen dat de parkwachters en de lokale bevolking niet het slachtoffer worden van oliewinning in het gebied. In plaats daarvan pleiten ze voor duurzame ontwikkeling, onder meer via toerisme en extensieve visserij. De Nederlandse tak van de IUCN draagt middels diverse projecten met een lokale inslag bij aan dit doel. “Oliewinning zorgt voor sociale onrust in deze toch al gewelddadige en instabiele regio”, aldus Tina Lain van IUCN NL. “Duurzame ontwikkeling is hard nodig om te voorkomen dat deze conflicten rond grondstoffen weer oplaaien.” Virunga-directeur Emmanuel de Mérode is een van de hoofdrolspelers in de documentaire. In april, na het beëindigen van de opnamen van de film, raakte hij ernstig gewond tijdens een schietpartij. Het park is dan ook een van de meest instabiele natuurreservaten ter wereld. Sinds begin jaren negentig zijn meer dan honderdvijftig parkwachters omgekomen tijdens het beschermen van het park en de lokale gemeenschap. Ook medewerkers van lokale maatschappelijke organisaties worden regelmatig bedreigd.

Virunga National Park is door Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het reservaat herbergt de grootste verscheidenheid aan planten- en dierensoorten in Afrika. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden, ontelbare ontelbare soorten vogels en insecten en een divers scala aan reptielen en amfibieën. De natuur in het reservaat is verder een belangrijke levenslijn voor de lokale bevolking. Onder meer met steun van de IUCN genereren die mensen in toenemende mate inkomsten uit natuurtoerisme. Daarnaast leveren de ecosystemen in het park zuiver water en vis voor zeker vijftigduizend mensen.

Lees ook:Laurent Nkunda houdt woord
Lees ook:Oliemaatschappij Soco trekt zich terug uit Virunga
Lees ook:Total wil gaan boren in Virungagebied
Lees ook:Vier berggorilla’s geboren in Virunga NP
Lees ook:Virunga meer waard zonder olieboringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.