Koralen zien plastic aan voor voedsel door chemicaliën in kunststof

Foto: Toby Hudson, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Het was al langer bekend dat koralen op grote schaal in de zee ronddwalend plastic eten. Tot nu toe was echter onduidelijk of de neteldieren de plasticdeeltjes bewust of per ongeluk opslokten. Nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers geeft het antwoord op deze vraag. De onderzoekers van Duke University verzamelden verschillende koralen voor de kust van North-Carolina. Vervolgens stelden ze de organismen in hun laboratorium bloot aan twee soorten plastic. De eerst soort plastic was in zeewater gedoopt en bevatte een laag bacteriën. De tweede soort had niet lang in het water gelegen en bevatte geen bacteriën. De koralen legden een duidelijk voorkeur aan de dag voor het schonere plastic. Het blijkt dat de koralen worden aangetrokken tot bepaalde chemicaliën in het ‘schone’ plastic. Die zorgen er uiteindelijk voor dat de koralen het onverteerbare plastic lekker vinden smaken en abusievelijk aanzien voor voedsel.

 

Lees ook:Koralen Great Barrier Reef eten plastic
Lees ook:‘Zombiespinnen’ beleven opzienbarende wederopstanding
Lees ook:Oceaanafval bestaat voor de helft uit plastic
Lees ook:Koraalrif bij Saba in opvallend goede staat
Lees ook:Nieuwe steelkwal ontdekt in Oosterschelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.