Laatste mannetje noordelijke witte neushoorn is ziek

De noordelijke witte neushoorn, een ondersoort van de witte neushoorn, heeft wereldwijd nog maar drie vertegenwoordigers. Volgens zijn verzorgers vertoont het in Kenia levende mannetje Sudan inmiddels ‘tekenen van ziekte’. Op zich is dat niet zo vreemd, want met zijn 45 jaar is het dier al erg oud voor een neushoorn. Het dier is een mondiaal icoon nadat parkwachters hem in 2015 wisten te redden van stropers en hem sindsdien 24 uur per dag laten bewaken. Maar dierenartsen maken zich nu zorgen over de gezondheid van de neushoorn. Ze hebben een infectie ontdekt die veel dieper zit dan de aandoening bij zijn rechterachterbeen waar hij onlangs aan is behandeld. Van de eerdere verwonding is Sudan inmiddels genezen, maar het herstel van deze tweede infectie duurt veel langer. “We hebben er alles aan gedaan om hem te helpen”, zeggen medewerkers van het reservaat op Twitter. “Maar we zijn erg bezorgd. Hij is extreem oud voor een neushoorn en we willen niet dat hij onnodig lijdt.” Wetenschappers voeren een race tegen de klok om een IVF-techniek te ontwikkelen, zodat Sudan zich voor zijn dood nog kan voortplanten. Daarvoor worden eicellen gebruikt van de twee laatste levende noordelijke witte neushoorn-vrouwtjes, die in hetzelfde reservaat wonen. De moeder en dochter hebben een aandoening waardoor ze niet op natuurlijke wijze drachtig kunnen worden. Ongebreidelde stroperij heeft ervoor gezorgd dat de noordelijke witte neushoorn anno 2018 in zo’n precaire situatie verkeert.

Bronnen: The Independent, Wel.nl

Lees ook:Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden
Lees ook:Zeer zeldzame noordelijke witte neushoorn overleden in San Diego
Lees ook:Crisisberaad over noordelijke witte neushoorn
Lees ook:Nog slechts zes noordelijke witte neushoorns in leven
Lees ook:Zeldzame noordelijke witte neushoorn overleden in Tsjechische dierentuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.