China gaat handel in ivoor verbieden

Goed nieuws uit Azië: de Chinese overheid gaat echt serieuze stappen ondernemen om de ivoorhandel in het land aan banden te leggen. Vanaf 31 december geldt een totaalverbod op het invoeren, verkopen en bewerken van het luxeartikel waarvoor in de loop der jaren al miljoenen olifanten een zinloze dood zijn gestorven. Het Wereld Natuur Fonds heeft het over een ‘historisch besluit dat enorme impuls zal geven aan het bestrijden van de olifantenstroperij’. De Chinese regering had al eerder laten weten dat de legale binnenlandse handel in ivoor een keer ten einde zou komen, maar dat de hoofdafnemer van ivoor en een van de grootste economieën ter wereld zo snel met concrete en verregaande anti-ivoormaatregelen komt, verbaast ook natuurorganisaties. Ook de Verenigde Staten, een andere belangrijke afzetmarkt, besloten eerder dit jaar de ivoorhandel grotendeels te verbieden. Er gelden wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oudere muziekinstrumenten waar ivoor in is verwerkt. Europa hanteert een vergelijkbaar beleid. Volgens Traffic, de organisatie die de illegale handel in bedreigde diersoorten volgt, worden jaarlijks circa twintigduizend olifanten gestroopt.

Lees ook:Binnenlandse ivoorhandel in Thailand verboden
Lees ook:Tonnen ivoor verbrand in Thailand
Lees ook:Hongkong verbiedt ivoorhandel
Lees ook:China verbiedt ivoorhandel
Lees ook:Aantal gestroopte Afrikaanse olifanten explosief gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.