Aandeel duurzaam gevangen vis flink gestegen

H-mart_-_fish_department_-_Mackerel_-_2Het afgelopen jaar droeg bijna 10 procent van de gevangen vis een zogeheten MSC-logo. Het aandeel van duurzaam gevangen vis is daarmee in vijf jaar tijd verdubbeld. Supermarkten eisen volgens Hans Nieuwenhuis, directeur van het Marine Stewardship Council (MSC) steeds vaker dat de visvangst op duurzame manier plaatsvindt. Vissers die het MSC-keurmerk gebruiken, moeten kunnen aantonen dat ze zich aan wetenschappelijk onderbouwde vangstquota houden en vismethoden gebruiken die de bijvangst beperken. MSC keurt de papieren en test het DNA van de aan lang gebrachte vissen om erachter te komen waar de dieren zijn gevangen. Hoewel de geleidelijk verduurzaming van de visvangst een goede ontwikkeling is, wijzen de cijfers uit dat veruit het grootste deel van de vis nog op niet-duurzame wijze wordt gevangen of qua herkomst lastig traceerbaar is waardoor er geen zinnige uitspraken gedaan kunnen worden over het duurzaamheidsgehalte.

Lees ook:Nieuwe vislijn kan duizenden schildpaddenlevens redden
Lees ook:Onderwatercamera’s volgen geslachtsrijpe alen
Lees ook:Zeldzaamste bruinvis ter wereld balanceert op rand van uitsterven
Lees ook:Sleepnetvissers bedreigen zeebaars en tarbot
Lees ook:Bijvangst binnenkort in de schappen bij diverse supermarkten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.