Florida organiseert grote pythonjacht

Schadelijke exoot
De wildbeheersactiviteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben aangekondigd dat de Everglades binnenkort het toneel zullen worden van een grote pythonjacht. Belangstellenden uit het hele land kunnen zich voor 25 dollar opgeven voor het evenement dat zaterdag begint en zal lopen tot 10 februari. Het doel: het doden van zoveel mogelijk Birmese tijgerpythons (Python molurus bivittatus), ongewenste exoten die inmiddels floreren in het natuurgebied en door hun formaat en eetlust een negatieve stempel drukken op plaatselijke ecosystemen. De jager die de meeste pythons doodt kan rekenen op een beloning van vijftienhonderd dollar, terwijl voor het vangen van de grootste python ook nog de aardige som van duizend dollar klaarligt. Volgens de organisatoren is de klopjacht een ideale manier om het publiek te informeren over de negatieve invloed die de invasieve pythons op de natuur van de Everglades hebben. Bovendien zou het evenement veel concrete informatie kunnen opleveren over de precieze verspreiding van de reuzenslangen (het grootste exemplaar dat nu toe in Florida is gevangen mat 540 centimeter) in het natuurgebied. Wat begon als een paar gedumpte dieren, is inmiddels verworden tot een volwaardige pythonpopulatie die veel inheemse zoogdier- en vogelsoorten ernstige schade berokkent. Een vrouwtjespython kan per worp namelijk tientallen jonkies voortbrengen, waardoor een populatie zonder natuurlijke vijanden in korte tijd kan groeien als kool. Naar schatting kruipen er inmiddels al duizenden tot tienduizenden tijgerpythons rond in de Everglades. Volwassen tijgerpythons hebben geen natuurlijke vijanden in Florida en zijn groot genoeg om de inheemse zoogdieren, vogels en soms zelf alligators met huid en haar te verslinden. In Zuidoost-Azië, waar de tijgerpython van nature voorkomt, hebben prooidieren en wurgslangen zich zij aan zij ontwikkeld, maar de dieren in Florida zijn niet gewend om samen te leven met pythons en hebben dus nog geen verdedigingsstrategieën kunnen ontwikkelen tegen de koudbloedige jagers.

Twijfelachtig idee
Hoewel het op massale schaal doden van slangen mij als rechtgeaarde reptielenliefhebber vanzelfsprekend een beetje pijn doet, is het wel duidelijk dat er iets gedaan moet worden aan het pythonprobleem in Florida. De dieren horen er nu eenmaal niet thuis en richten op veel plekken een ecologische ravage aan. Desondanks vind ik een open jachtevenement, waaraan in principe iedere bloeddorstige dorpsgek kan deelnemen, niet zo’n goed idee. De autoriteiten stellen weliswaar dat alle deelnemers instructies krijgen over het humaan doden van slangen, maar ik vraag me serieus af of de meeste deelnemers die aanwijzingen nog in hun achterhoofd houden als ze in het heetst van de strijd worden geconfronteerd met een meterslange slang die zich ongetwijfeld niet geheel gewillig naar de slachtbank zal laten leiden. Bovendien vrees ik dat er ook legers ondeskundige premiejagers naar Florida zullen afzakken die het verschil tussen een tijgerpython en sommige inheemse soorten niet kennen en dus elke slang die ze tegenkomen een kopje kleiner maken. Het verwijderen of doden van slangen zou het werk moeten zijn van experts. Nu ontaardt het in een festival der wansmaak dat vooral interessant is voor allerhande cowboys die ook nog worden beloond voor het vrijelijk tentoonspreiden van hun onzalige oerdriften.

Lees ook:Grote pythonjacht Florida levert weinig vangsten op
Lees ook:Pythons zijn uitstekende navigators
Lees ook:Exotische pythons bedreigen inheemse fauna in Florida
Lees ook:Tijgerpython ontsnapt en gevangen in Amsterdam
Lees ook:Man houdt 850 slangen in garage

Eén reactie op “Florida organiseert grote pythonjacht

  1. tim

    Schandalig!!!!! Vind dat dit verboden moet worden en zelfs bestraft moet worden een reptiel is een beschermde diersoort toch?? Heb zelf 5 Pythons en het zijn prachtige brave dieren. Ook een slang heeft een leven hoor!!!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.