Gigantisch natuurreservaat in zuidelijk Afrika wordt werkelijkheid

Deze maand hebben vijf Afrikaanse landen een bijzondere beslissing genomen. De regeringsleiders van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe zetten hun handtekening onder een contract dat de realisatie van het grootste aaneengesloten beschermde natuurgebied op aarde mogelijk maakt. Het gebied is met een oppervlakte van 444.000 vierkante kilometer ruim tien keer groter dan Nederland en biedt onder meer onderdak aan bekende Afrikaanse diersoorten zoals de olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw. Maar ook talloze andere zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, zoetwatervissen en ongewervelden zullen profiteren van dit historische besluit. Het contract volgt op een intentieverklaring die de vijf landen al in 2006 overeenkwamen. Maar met de handtekening van de presidenten van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe is het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA-TFCA) werkelijkheid geworden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat in samenwerking met de Peace Parks Foundation nauw betrokken is geweest bij de realisatie van dit project, noemt de creatie van het reservaat een ‘baanbrekende stap’ op het gebied van de internationale natuurbescherming.

Fondsen en afspraken
Het gebied, dat gangbare landsgrenzen overschrijdt, bestaat uit verschillende nationale parken (onder meer Chobe National Park, Moremi, Kafue National Park en Hwange National Park), natuurgebieden (waaronder de Okavangodelta), wildreservaten en landerijen zonder beschermde status. Vanaf dit moment wordt begonnen met het creëren van de broodnodige fondsen, zodat de vijf landen het gebied binnen een termijn van 10 tot 15 jaar samen adequaat kunnen beheren. Zo worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling van verantwoorde vormen van toerisme, het aanwijzen van stukken land waar bepaalde trekroutes voor dieren moeten worden aangelegd, waar wel of geen economische activiteiten – denk aan de niet-commerciële visserij – mogen worden ontplooid en hoe de lokale bevolking direct bij het project wordt betrokken.

Natuuroase
Ik heb zelf het genoegen gehad om een paar jaar terug bepaalde delen (Chobe National Park, de Okavangodelta, Moremi National Park, Victoria Falls en omgeving) van het kersverse reservaat te mogen bezoeken en ben daarom ook dolblij met dit baanbrekende initiatief. Reizen door Botswana en de aangrenzende delen van Zambia is voor een natuurliefhebber namelijk een ware openbaring. Niet alleen herbergt het gebied de grootste populatie Afrikaanse olifanten van heel Afrika, maar met name in de Botswaanse wildparken wordt je werkelijk overrompeld door de veelvormigheid en grootsheid van het leven. Zeker de rijkdom en variatie aan vogels en zoogdieren is overweldigend en soms pas achteraf in een contemplatieve bui echt goed te bevatten. Het is mooi om te weten dat de toekomst van dit gebied er in ieder geval weer wat rooskleuriger uitziet. Ook voor de flora is de creatie van een supranationaal natuurpark goed nieuws, want olifanten in zuidelijk Afrika zijn op sommige plekken in te grote aantallen aan te kleine leefgebieden gebonden waardoor kaalslag plaatselijk een probleem is. Een grensoverschrijdend natuurgebied van deze omvang geeft de dikhuiden weer de kans om veel van hun oude migratieroutes, die vaak niet corresponderen met door de mens getrokken landsgrenzen, opnieuw te volgen.

Lees ook:Olifantencorridor moet Botswaanse populatie behoeden voor afschot
Lees ook:Grootste natuurgebied ter wereld is een feit
Lees ook:Nederland levert bijdrage aan neushoornbescherming Rwanda
Lees ook:Reisbestemming Oeganda
Lees ook:VS staat jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia weer toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.