VS staat jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia weer toe

Jachttrofeeën van olifanten die legaal zijn neergeschoten in Zimbabwe en Zambia mogen weer worden geïmporteerd naar de Verenigde Staten. Hiermee wordt het verbod van voormalig president Barack Obama ongedaan gemaakt, meldt The Washington Post. Natuurbeschermingsorganisaties zijn woedend over het besluit, maar volgens het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer komt dit de bescherming van Afrikaanse olifanten juist ten goede. De grote geldbedragen die betaald worden voor jachtvergunningenkunnen volgens het agentschap worden gebruikt voor natuurbeheer. Die claim wordt wel vaker gemaakt, maar blijkt in de praktijk vaak tamelijk ongefundeerd te zijn. Het gros van het geld vloeit terug in de zakken van de organisaties die de jachtpartijen organiseren. Bovendien levert een olifant die zestig of zeventig wordt (de leeftijd die ze kunnen bereiken) veel meer geld op middels ecotoerisme dan een olifant die voor een eenmalig bedrag wordt geschoten.De regering-Obama stond olifantjachttrofeeën toe uit onder meer Zuid-Afrika, maar niet uit Zimbabwe en Zambia. De landen hadden namelijk nagelaten bewijs om te leveren dat hun beleid een bijdrage levert aan het voorbestaan van de beschermde diersoort. Maar ja, we zijn er inmiddels wel aan gewend dat onder Trump elke vorm van progressiviteit in de kiem wordt gesmoord en dat de klok op vrijwel alle maatschappelijke terreinen jaren terug wordt gezet. Natuurbeschermingsorganisaties vrezen dat de olifantenpopulaties in de twee landen sterker daalt door het besluit van de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe regels omtrent jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia er exact uitzien. Die worden vrijdag bekendgemaakt. Hoewel zuidelijk Afrika nog behoorlijk wat olifanten herbergt, vertoont het aantal dikhuiden Afrikabreed een duidelijke afname.

Lees ook:Trump schort invoer van olifantentrofeeën uit Zambia en Zimbabwe op
Lees ook:Verenigde Staten openen deur voor olifantenjagers
Lees ook:Zimbabwaanse ivoorberg groeit
Lees ook:Frankrijk verbiedt import leeuwentrofeeën
Lees ook:Duitse jager doodt megaolifant in Zimbabwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.