Reuzenpanda’s geven de voorkeur aan oude bossen

Foto: Fernando Revilla
Onderzoek
Reuzenpanda’s prefereren oude bossen boven bossen met veel nieuwe aanplant. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd in Biology Letters, een tijdschrift van de Britse wetenschappelijke organisatie The Royal Society. De ontdekking kan gevolgen hebben voor het Chinese natuurbeleid, dat grotendeels toegespitst is op behoud van hét uithangbord van de Volksrepubliek. Er leven nog ongeveer zestienhonderd reuzenpanda’s in het wild en driehonderd in dierentuinen. Daarmee is de koddige beer een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Sporen
Onderzoekers hebben de bewegingen van de reuzenpanda’s gevolgd in de bergen van de zuidwestelijke provincie Sichuan. Zij speurden vier jaar lang naar sporen, zoals ontlasting en vertrapte planten, en hielden nauwkeurig bij in wat voor soort bos ze de resten en bewoningssporen aantroffen. Zoals verwacht bleken de panda’s zich graag op te houden in bossen met veel bamboe, hun lievelingskostje. Maar tot verbazing van de wetenschappers vertoonden de dieren ook een sterke voorkeur voor bossen met veel volgroeide vegetatie. Bossen met veel nieuwe aanplant lieten de dieren liever links liggen.

Beter beschermingsbeleid
De Chinese onderzoeksleiders weten nog niet waarom de panda’s zo’n sterke voorkeur hebben voor oude bossen. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat de bamboe daar voedzamer is. Ook zijn in oude bossen wellicht meer holle bomen te vinden waarin pandavrouwtjes een nest kunnen bouwen. De wetenschappers spreken van een belangrijke ontdekking. Met deze informatie kan de Chinese overheid, die overweegt een kapverbod te verlengen dat ruim tien jaar geleden werd ingesteld in het leefgebied van de panda’s, veel gerichter de bossen beschermen waarin de dieren zich thuis voelen.

Lees ook:Bamboedieet reuzenpanda te verklaren door zeventig genen
Lees ook:Bamboe bepaalt gebiedskeuze reuzenpanda’s
Lees ook:Leefgebied van reuzenpanda bedreigd door koeien en paarden
Lees ook:Leefgebied van reuzenpanda wordt kleiner door klimaatverandering
Lees ook:Aantal wilde panda’s neemt toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.