Afname fytoplankton bedreigt mariene voedselketens

120px-Staurastrum_paradoxum_EPAHet water in de oceanen wordt steeds helderder. Dit lijkt misschien goed nieuws voor een leek of plezierduiker, maar in werkelijkheid tekent zich een ecologische ramp af onder het wateroppervlak. Helderder water in voorheen troebele zeeën betekent namelijk dat er steeds minder plankton in de oceaan leeft. De opwarming van het zeewater lijkt hiervoor de belangrijkste oorzaak. Dat zeggen drie onderzoekers van Dalhousie University (Canada) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Sinds 1950 blijkt minstens veertig procent van het fytoplankton te zijn verdwenen. Deze minuscule wezentjes zijn niet alleen een belangrijke voedselbron voor veel vissen, maar ook van essentieel belang voor het zuurstofgehalte in het water. In de Indische Oceaan werd meer plankton gevonden. Maar in bijna alle andere oceanen leefde minder plankton dan voorheen. Vooral in de tropische en polaire gebieden nam de hoeveelheid af. Volgens de wetenschappers is deze ontwikkeling het gevolg van de opwarming van de aarde. Hierdoor kan het plankton minder voedingsstoffen opnemen. In de oceaan heb je verschillende waterlagen. De bovenste laag is altijd het warmst. Maar hoe groter het temperatuurverschil met de laag eronder, hoe slechter de lagen mengen. En juist die diepere, koude stromingen zijn het voedselrijkst. Het onderzoek nam in totaal drie jaar in beslag en is gebaseerd op ruim een half miljoen waarnemingen.

Lees ook:Oceanische voedselketens staan op instorten
Lees ook:Oceanen worden steeds zuurstofarmer
Lees ook:Oceanen verzuren in rap tempo
Lees ook:Vissen worden kleiner door klimaatverandering
Lees ook:Nieuwe bedreiging voor koraalriffen ligt op de loer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.