De leugens en misleidingstactieken van BP

media_xl_132068Leger
Oliemaatschappij BP heeft het testen van een nieuwe afsluiter van het olielek in de Golf van Mexico uitgesteld. Er blijkt een nieuwe lekkage te zijn in een pijpleiding. Volgens BP moet dat lek worden onderzocht en gerepareerd, voordat de nieuwe kap over het lek kan worden geplaatst. De kap is met onderwaterrobots naar de zeebodem gebracht op 1500 meter diepte. Ondertussen wordt ook steeds duidelijker hoe BP de pers structureel muilkorft om de impact van de olieramp enigszins te kunnen bagatelliseren. Zo klapte Adam Dillon, die tot voor kort namens BP nog betrokken was bij het toelatingsbeleid rondom de opruimingswerkzaamheden, deze week nog uit de school over de onoorbare praktijken die BP in de Golf van Mexico bezigt. Dillon, een voormalig militair, werkte als beveiliger langs de stranden van Louisiana, maar werd naar eigen zeggen de deur gewezen toen hij zijn bezorgdheid over het beleid van BP in de hogere echelons aankaartte. Hij beschrijft hoe BP er slinks in geslaagd is om een geheel eigen legertje beveiligers, opruimers en communicatiespecialisten te scheppen. Een legertje dat alleen geluiden naar buiten brengt die in de kraam van de oliemaatschappij passen en de door de olieramp veroorzaakte schade steevast te laag raamt.

Schadebeperking
Het belangrijkste doel is om de media verre te houden van de ergste uitwassen, zodat de ware omvang van de ramp niet tot het publiek doordringt. Neem bijvoorbeeld de chemische middelen die BP gebruikt om de olie te verdunnen. Volgens marien bioloog Richard Charter zijn deze lapmiddeltjes nog schadelijker dan de olie zelf. Ze zorgen ervoor dat de olie zinkt (en het meeste leven bevindt zich onder de zeespiegel), zich in meerdere richtingen verspreidt en bovendien makkelijker meegevoerd wordt door sterke zeestromingen of stormen. Maar de verstrooide olie kan zich ook ophopen op de zeebodem en op die manier in alle schakels van de voedselketen terechtkomen. Bovendien gaan ook veel visseneieren dood door de combinatie olie en chemische verdunningsmiddelen. “Het is bekend dat Corexit, het middel dat door BP veelvuldig gebruikt wordt om de olie te verdunnen, niet ingeademd mag worden en onder meer zorgt voor huidirritaties, leverschade en nierschade. Maar de vissen, zeezoogdieren, zeeschildpadden, weekdieren en kwallen kunnen het spul momenteel niet ontlopen”, weet Sylvia Earle, het voormalige hoofd van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration. De chemische bestrijdingsmiddelen maken het wateroppervlak een stuk schoner, maar richten onder water – waar het leven zetelt – veel schade aan. Het is inmiddels voor welingelichte volgers wel duidelijk dat de strategie van BP erop gericht is om de eigen verantwoordelijkheid voor de olieramp zo beperkt mogelijk te houden, vooral om de karrenvracht aan schadeclaims die nog gaat komen binnen de perken te houden. Een overzicht van de tactische manoeuvres die de oliegigant toepast om dit doel te bereiken.
-Het opzettelijk onderschatten van de hoeveelheid olie die dagelijks de Golf van Mexico instroomt.
-Het afhouden van onafhankelijke wetenschappers die een reëel en onpartijdig oordeel over de schade kunnen vellen.
-Journalisten de toegang weigeren tot de gebieden waar de gevolgen van de olieramp het grootst zijn.
-Het opzettelijk vernietigen en niet opgeven van dierenkadavers om het sterftecijfer (en dus de te betalen schade) zo laag mogelijk te houden.
-Het gebruiken van buitensporig veel chemische olieverdunners om de conservatieve schattingen omtrent de hoeveelheid gelekte olie te kunnen onderbouwen.
Helaas lijkt de Amerikaanse federale overheid – ondanks wat holle spierballentaal van president Obama – niet echt van plan om het criminele gedrag van BP openlijk aan de kaak te stellen of af te straffen. En de natuur is uiteraard weer het slachtoffer van dit gekonkel tussen politiek en grootkapitaal.

Bron: Mother Jones

Lees ook:Veel dode en verminkte dieren in Golf van Mexico
Lees ook:Nasleep olieramp richt massaslachting aan onder dolfijnen
Lees ook:Driehonderd geredde pelikanen weer vrijgelaten
Lees ook:Brydevinvissen Florida mogelijk bedreigde nieuwe soort
Lees ook:Olievlek blijft zich uitbreiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.