Bonobo geboren in Apenheul

In de Apeldoornse Apenheul is zaterdagavond een bonobo bevallen. De 25-jarige moeder en het kind maken het volgens de Apenheul goed. De moeder is vandaag voor het eerst met haar kind aan de buik naar buiten geweest. Bonobo’s zijn zeldzame mensapen en worden slechts in enkele dierentuinen gehouden. In heel Europa leven ongeveer negentig bonobo’s in dierentuinen. Baby’s worden niet vaak geboren. Een bonobo wordt hooguit eens in de vier jaar zwanger. De moeder, Jill, is de bazin van de bonobo’s. De baby krijgt dan ook een belangrijke plek in de groep. Het is niet bekend wie de vader is, omdat de moeder met beide mannetjes in de groep heeft gepaard. Jill kon in de groep bevallen omdat ze een ervaren moeder is. Ze heeft al twee keer eerder een kind gekregen. Het grootste deel van de groep is in 1998 ‘geleend’ van Congo voor een fokprogramma. Jill komt uit een Amerikaanse dierentuin. De bevalling van Jill is volgens de Apenheul een mooi leermoment voor de zevenjarige Lingala, de vorige baby van Jill. Lingala kan nu de grondslagen van goed moederschap van haar moeder afkijken. Komende winter gaat Lingala in het kader van een fokprogramma naar een andere dierentuin in Europa. Voor de kersverse baby is al een namenwedstrijd uitgeschreven, waarbij de winnaar kans maakt op een ontmoeting met de verzorgers van de bonobo’s. Het geslacht van het aapje is echter nog niet bekend.

Lees ook:Collectieve zwangerschap bonobovrouwtjes Apenheul
Lees ook:Babyboom gorilla’s Apenheul
Lees ook:Bonobo’s gebruiken dezelfde gereedschappen als steentijdmensen
Lees ook:Bonobo’s lijken het meest op laatste aapachtige voorouders van de mens
Lees ook:Bonobo’s onthouden stemmen van soortgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.