Sarcosuchus, schrik van de prehistorische rivieren

Periode: Krijt.
Classificatie: Crocodilia.
Lengte: 11-13 meter.
Voedsel: aan de waterkant drinkende dinosaurussen.
Vindplaats: Brazilië, Niger.

Krokodillen zijn taaie rakkers en levende fossielen die al ruim 200 miljoen jaar meegaan. De basisvorm van deze dieren is al die tijd grotendeels hetzelfde gebleven, op een aspect na: het formaat. Wie de documentaires over de Crocodile Hunter op Animal Planet wel eens heeft gezien, weet hoe groot en sterk de grotere moderne krokodillen zijn. Toch zou zelfs de Australische zoutwaterkrokodil, de grootste nog levende vertegenwoordiger van zijn soort, zo’n 100 miljoen jaar geleden maar een kleine vis in de voorhistorische vijver geweest zijn. Neem bijvoorbeeld Sarcosuchus imperator (de keizer- vleeskrokodil). Paleontologen slaagden er in 2002 in om de schedel en skeletdelen van deze prehistorische kolos bloot te leggen. Sarcosuchus was waarschijnlijk 12-13 meter lang, woog dik 8 ton en leefde niet alleen naast de dinosaurussen, maar at ze zelfs. Zijn tactiek was even simpel als doeltreffend: gebruikmakend van het gegeven dat elk levend wezen water nodig heeft, wachtte Sarcosuchus geduldig op de komst van prooidieren. Vervolgens werd het ongelukkige slachtoffer gegrepen en het water in gesleurd waar zijn massieve kaken, gevuld met 132 tanden die een bijtkracht van 8000 kilo per vierkante centimeter konden uitoefenen, het werk vakkundig afmaakten. Sarcosuchus wedijvert met Deinosuchus om de titel van grootste krokodil aller tijden. Wetenschappers schatten Deinosuchus op 10-15 meter, maar moeten grotendeels gissen naar de werkelijke afmetingen van dit monster omdat het enige bewijsstuk een schedel is. Een ding staat in ieder geval vast: krokodillen zijn het levende bewijs dat innovatief vermogen en een grote herseninhoud geen absolute vereisten zijn voor het schrijven van een evolutionair succesverhaal.

Lees ook:Schedel van prehistorisch ‘zeemonster’ gevonden
Lees ook:‘Katachtige’ landkrokodil gevonden in Tanzania
Lees ook:Schild van enorme prehistorische schildpad gevonden
Lees ook:Primitieve krokodillen aten babydinosaurussen
Lees ook:Schedel van ‘hondachtige’ krokodil gevonden

5 reacties op “Sarcosuchus, schrik van de prehistorische rivieren

  1. Jules Vismale

    Stel dat je een Nijl- en zeekrokodil met elkaar kruist en de bastaardjongen groeihormonen geeft. Zouden ze dan even groot worden als de Sarcosuchus (15 meter lang en 6000 kilo zwaar!) en zo gevaarlijk dat ze mensen gaan verslinden? Dierentuinen zouden zulke monsterkrokodillen graag willen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Heinen

      Interessante gedachtegang. Lijkt me sterk dat je zulke giganten als de Sarcosuchus zou kunnen scheppen, maar wie weet. Ik denk inderdaad dat dierentuinen dergelijke reuzenkrokodillen wel zouden willen hebben als publiekstrekkers, maar het houden van dergelijke reuzen zou ruimte- en prijstechnisch wel lastig zijn.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jules Vismale

        Frank Heinen, misschien is het ook mogelijk om buiten reuzenkrokodillen andere verdwenen diersoorten terug te klonen zoals de reuzenalk, de dodo, de trekduif, de Carolinaparkiet of de Tazmaanse buidelwolf! Eén keer is dat wél gelukt met een bepaalde verdwenen zebrasoort.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank Heinen

          Dat zou wel prachtig zijn natuurlijk. Doodzonde dat er al zo veel prachtige diersoorten zijn uitgestorven en op het punt staan om te verdwijnen door toedoen van de mens.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Jules Vismale

            Men zou eens moeten weten hoeveel mensen er door de eeuwen heen zijn “uitgestorven” of zijn verdwenen door toedoen van andere mensen! Dat aantal loopt in de honderden miljoenen en mensen doden is vaak nog makkelijker dan dieren doden. Zoals Jezus voorspelde in het Evangelie van Johannes: “De Vier Ruiters van de Apocalyps (Oorlog, Honger, Pest en Dood) zullen op hun paarden eeuwig blijven rondrijden en mensen van de aardbodem blijven wegvagen tot aan de dag des Oordeels!”

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.