Gletsjers Andesgebergte smelten in recordtempo

Recordsmelt
Het heeft er alle schijn van dat veel van de imposante gletsjers in de machtige Andes in recordtempo ontdooien door de oprukkende klimaatverandering. Volgens een in het vakblad Cryosphere verschenen artikel zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel Andesgletsjers wel dertig tot vijftig procent in omvang geslonken. De verwachting is dat veel van de bestudeerde gletsjers de komende decennia zelfs helemaal zullen verdwijnen. Vooral de minder hooggelegen gletsjers, die tientallen miljoenen Zuid-Amerikanen en veel dieren van vers drinkwater voorzien, zullen in de nabije toekomst vrijwel zeker verdwijnen. De Franse onderzoeksleider Antoine Rabatel noemt het ‘een ernstig probleem’, zeker omdat een groot deel van de bevolking woonachtig is in droge gebieden ten westen van het Andesgebergte. Volgens de auteurs van het Cryosphere-artikel is het tempo waarin de gletsjers de afgelopen driehonderd jaar smelten ongeëvenaard.

Warm jaar
Metingen van zowel NASA als de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) wijzen bovendien uit dat 2012 op globaal niveau een van de warmste tien jaren is geweest sinds er zaken zoals betrouwbare temperatuurmetingen bestaan. Een blik uit het venster in Nederland lijkt momenteel op het tegendeel te wijzen, maar de bewijzen voor klimaatverandering beginnen zich langzamerhand serieus op te stapelen. Bovendien is het een misvatting dat klimaatverandering overal leidt tot golven van verzengende recordhittte. Integendeel, Europa kan door verregaande klimaatverandering in de toekomst zelfs kouder worden en last krijgen van massale sneeuwval. Het is vooral extreem weer (stormen, recordwarmte en extreme kou die elkaar relatief snel kunnen afwisselen, plensbuien of juist extreme droogten) dat zich in een opwarmende aarde stteds vaker zal voordoen. De precieze gevolgen op regionale schaal hangen samen met de ligging van een streek of regio. In het Caribisch gebied kan een toename van furieuze orkanen een gevolg van de klimaatverandering zijn, terwijl dit verschijnsel zich in Afrika, Zuid-Europa en Australië eerder manifesteert in de vorm van langdurige droogteperiodes, verwoestijning en hittegolven.

Weerstand
Ik snap de rabiate en vaak hardnekkige weerstand van klimaatsceptici tegen de theorieën omtrent klimaatverandering dan ook nooit zo goed. Al blijkt er sprake van loos alarm te zijn, het kan nooit kwaad om iets te doen aan onze afhankelijkheid van sowieso eindige fossiele brandstoffen. Bovendien is onze op ongeremde consumptie en ecologische roofbouw gebaseerde economie nodig toe aan een stevige revisie. Al zou de klimaatverandering een minder groot gevaar zijn dan de meeste wetenschappers denken, de maatregelen die op voorhand genomen worden om een toekomstige crisis te beteugelen vereisen alleen veel creativiteit en flexibiliteit, geen gigantische offers. Een typisch geval van baat het niet, dan schaadt het ook niet. We nemen toch ook vaccins en malariatabletten als we naar de tropen gaan, zonder daarbij zeker te weten of we ziekten als gele koorts, malaria of een van de hepatitisvarianten ook daadwerkelijk oplopen?

Lees ook:Gletsjers witten om smelt tegen te gaan
Lees ook:Leefgebied reuzenpanda zal slinken door klimaatverandering
Lees ook:Klimaatverandering ramp voor Kirgizische natuur
Lees ook:Stijgende zeetemperatuur mogelijk oorzaak toegenomen dolfijnensterfte
Lees ook:‘Antropogene klimaatverandering begon waarschijnlijk al in 1830′

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.