Ophef over bereiding houtsnip in DWDD

Foto: Wikimedia Commons

Verkeerd signaal
Er is nogal wat ophef ontstaan over de uitzending van De Wereld Draait Door die op dinsdag 20 november jongstleden in de ether werd geslingerd door de VARA. Onder meer de redactie van het door dezelfde omroep uitgezonden programma Vroege Vogels en veel kijkers waren nogal verbolgen over de inhoud van de show. In het programma bereidden de chef de cuisines Robert Kranenborg en Philippe Vanheule voor de lopende camera’s een houtsnip. Nu worden er wel vaker dierlijke maaltijden bereid op tv, dus waar ligt het probleem zou je zeggen? Wel, het probleem is dat de houtsnip in Nederland een beschermde diersoort is die dus onder geen beding mag worden bejaagd. Nu was de houtsnip in DWDD volgens mij wel afkomstig uit een buitenlandse kwekerij, maar desondanks geef je een verkeerd signaal af door zo’n dier in een veelbekeken tv-programma te reduceren tot een sappig vleesgerecht. Er zijn altijd kwaadwillenden die inspiratie putten uit dergelijk culinair kijkvoer en dus zelf met geladen geweer of andersoortige wapens het veld intrekken op zoek naar zo’n smakelijk stuk gevogelte. Verder helpt het natuurlijk ook niet dat een patserige tv-kok als Kranenborg zich en plein public en met een naargeestige zelfingenomenheid op de borst klopt omdat hij er blijkbaar al eens in geslaagd is om zo’n vogel illegaal te bereiden. Sterker, een dergelijke uitspraak zou eigenlijk moeten leiden tot sancties.

Overschat
Nu zullen veel mensen wel tegenwerpen dat het met de natuurbescherming en het milieubewustzijn in Nederland veel beter is gesteld dan in de meeste andere landen, maar de cijfers tonen een heel ander beeld. Zowel wat betreft biodiversiteitsbehoud, klimaatbeleid als het terugdringen van de CO2-uitstoot behoort Nederland in werkelijkheid tot de Europese achterhoede. Het lijkt me dus niet zo’n geweldig idee om in dat licht het bereiden en opeten van een beschermde soort zo flagrant op de Nederlandse televisie te promoten. Over het programma DWDD in het algemeen kan ik kort zijn: ik heb het altijd al vreemd gevonden dat dit dagelijks niemendalletje en masse aangeprezen wordt als een niet te missen programma met een semi-intellectuele inslag. Het is een talkshow die wordt geleid door een babbelzieke presentator die de indruk wekt wel erg opzichtig in zijn eigen grootsheid te geloven. De inbreng van de tafelheren (Nico Dijkshoorn uitgezonderd) is doorgaans te verwaarlozen, terwijl ook de gasten en thema’s zelden van dien aard zijn dat ze mij langer dan een paar minuten aan de buis gekluisterd kunnen houden. Op geslaagde manifestaties van geestverrijkende intellectualiteit heb ik de show nog zelden kunnen betrappen, wel op de in televisieland gebruikelijke vormen van spotgoedkoop sensationalisme.

Lees ook:Aangifte gedaan tegen vier Limburgse jagers
Lees ook:Utopia-hond na klachten uit programma gehaald
Lees ook:Orka doodt trainer
Lees ook:Televisiecollege Freek Vonk trekt 1,5 miljoen kijkers
Lees ook:Zeearend uit de lucht geschoten bij Wolvega

6 reacties op “Ophef over bereiding houtsnip in DWDD

  1. WF

    Alleen in nederland geldt een houtsnip verbod.
    Puur uit emotionele overweging.
    Hoeveel kippen worden er dagelijks geslacht om de bevolking te voeden?
    Hoe bekrompen kan een land zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan

      Is het op grote schaal eten van (gekweekte) kip in Nederland dan een reden om ook maar de (wilde) houtsnip te gaan bejagen? Ik mis hier even de logica, vrees ik.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Klopt, ik vind dat de westerse mens en dus ook de gemiddelde Nederlander sowieso veel te veel vlees eet. Dat vlees uitmaakt van het menselijk dieet prima, maar de hoeveelheden die de gemiddelde westerling anno 2012 naar binnen werkt zijn onnatuurlijk hoog en ongezond. Bovendien zou een meer bescheiden vleesconsumptie ook veel van de misstanden in de bio-industrie uit de wereld helpen. Het is ook niet zo dat ik direct vrees voor de toekomst van de houtsnip na de uitzending van DWDD, maar door een kok op tv te laten roepen dat hij al eens illegaal zo’n vogel heeft bereid en het prepareren van een beschermde diersoort, geef je wel een verkeerd signaal af. Hier in Limburg is vorig jaar al een jager en oud-burgemeester betrapt op het illegaal schieten van een houtsnip. Volgens de wet is dit dus gewoon stroperij. Het is dan ook niet slim om op tv een inhoudelijk item te brengen dat zou kunnen leiden tot navolging van dergelijk gedrag.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Meeuws, Frenk

    Sorry meneer Heinen maar Uw stukje is wel erg negatief. Jammer dat U zo uit Uw dak gaat over het bereiden van een vogel en dat U zo extreem negatief bent over een programma als DWDD met gewoon goed amusument. Prima als U alleen Nico Dijkshoorn van ´Uw´ niveau vindt maar wellicht een idee om gewoon de televisie voortaan op een andere zender te zetten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Heinen

    Geachte heer Meeuws,

    Het gaat me niet om het bereiden van zomaar een vogel, maar om een kok die op de nationale televisie doodleuk opschept over hoe je illegaal een beschermde vogel kunt bereiden en dus indirect aanzet tot stroperij. We hebben al een bio-industrie die qua omvang en dichtheid van dieren zijn gelijke in Europa amper kent. Is het dan nodig om ook nog wilde vogels (met een beschermde status in Nederland) aan te prijzen als maaltijd? Dat DWDD goed amusement is, is uw mening. Prima, maar dat maakt het nog geen feit en wil niet zeggen dat ik daar niet anders over kan en mag denken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Meeuws, Frenk

      Geachte heer Heinen,

      Natuurlijk mag U daar anders over denken. De felheid van Uw artikel vond ik alleen jammer maar het is inderdaad wellicht Uw oprechte mening. Over de houtsnip noch DWDD zullen we het niet eens worden maar zoals gezegd gun ik U Uw standpunt.
      mvg, Frenk

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.