Sea Shepherd heeft miljoen nodig om schip terug te krijgen

Campagne
Vorig jaar pakte Sea Shepherd uit met een bijzonder succesvolle actie tegen de illegale vangst van blauwvintonijn (Operation Blue Rage) in de Middellandse Zee. Maar die campagne dreigt nu een vervelend staartje te krijgen. De activisten hebben van Malta namelijk een rechtszaak aan de broek gekregen. De Zuid-Europese bananenrepubliek beschuldigt de organisatie ervan Malta economische schade te hebben toegebracht. Daardoor ligt de Steve Irwin, een van de schepen van Sea Shepherd, nu aan de ketting bij de Shetlandeilanden. Het Britse gerecht vraagt voor de Steve Irwin een borg van ongeveer 971.000 euro. Als dat bedrag niet betaald wordt, zal het schip vastgehouden worden tot aan het proces en in het ergste geval zelfs verkocht worden. Sea Shepherd-kapitein Paul Watson roept daarom, in een videoboodschap die verspreid wordt op YouTube, iedereen op om geld te doneren aan zijn organisatie.

Legaal of illegaal?
De kern van de zaak is eigenlijk de vraag of de blauwvintonijnen in de Middellandse Zee legaal of illegaal zijn gevangen. De vissers beklemtonen dat ze de wet volgden. Maar Sea Shepherd houdt vol dat de vissen illegaal gevangen zijn. De vangst vond immers plaats nadat het vangstseizoen voor tonijnen al geruime tijd afgesloten was. Ook had de vissersboot in kwestie geen inspecteur aan boord en beschikte de kapitein niet over het correcte papierwerk. De discussie rondom de rechtmatigheid van de actie van Sea Shepherd is dus ronduit onnozel. De Maltese vissers hielden zich overduidelijk niet aan de regels. Bovendien zijn de huidige vangstquota voor blauwvintonijn wetenschappelijk gezien ronduit onverantwoord, waardoor de soort rechtstreeks richting de ecologische afgrond zwemt. En zolang politici en wetgevers dit niet in hun kop krijgen, zijn organisaties als Sea Shepherd nog steeds broodnodig.

Lees ook:Sea Shepherd gaat actie voeren voor blauwvintonijn
Lees ook:‘Sea Shepherd redt 750 walvissen’
Lees ook:Activisten Sea Shepherd snijden visnetten door
Lees ook:Whale Whars: boeiende reality-tv
Lees ook:Activisten enteren Japanse walvisvaarder

3 reacties op “Sea Shepherd heeft miljoen nodig om schip terug te krijgen

  1. Kevin

    Dit artikel is duidelijk niet objectief geschreven, bepaalde acrivireiten zoals het overmatig vissen moet aan banden gelegd worden, maar Paul Watson is een van de grootste mongolen die er rondlopen op deze wereld!
    Probeer de volgende keer eens wat nuchterder te schrijven

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jaap

    Dit artikel riekt naar amateurisme.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Heinen

    @Kevin: en hoe wil je het overmatig vissen aan banden leggen als politici massaal hun ogen sluiten voor het probleem? Sea Shepherd onderneemt tenminste iets tegen de overdadige en misdadige overexploitatie van de oceanen. Dat je het niet zo hebt op Paul Watson is je goed recht, maar de man neemt in ieder geval geen blad voor de mond en belijdt natuurbescherming in ieder geval niet alleen met de mond zoals veel politici en collega-natuurbeschermers. Bovendien, iedereen die zich een beetje in de zaak verdiept kan objectief vaststellen dat de Maltese vissers zich zelfs niet aan een aantal basale regels (de juiste papieren en vergunningen, vissen in het toegestane seizoen etc.)hebben gehouden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.