Meer exoten in Noordzee door warmer water

Er komen steeds meer dieren richting Zeeuwse wateren die daar eerder zelden of nooit voorkwamen. De reden: het steeds warmer wordende water van de Noordzee. De watertemperatuur aan de bodem van de Noordzee bij Nederland en België is in de afgelopen 25 jaar met circa anderhalve graad gestegen. Soorten als de dwergtong, de rode poon en diverse inktvissen komen daardoor tegenwoordig het hele jaar door voor in Zeeland. Op de dieren wordt bovendien niet gevist, waardoor ze ook natuurlijke predatoren zoals dolfijnen richting Zeeuwse wateren lokken. Ook bultruggen, potvissen en bruinvissen worden vaker en in grotere aantallen gezien in Zeeland.

Lees ook:Aantal walvisachtigen in Atlantische wateren stabiel
Lees ook:WNF vraagt aandacht voor zeldzaamste dolfijn ter wereld
Lees ook:Circa 1300 soorten meercelligen in Nederlandse Noordzee
Lees ook:Tuimelaars gespot voor Zeeuwse kust
Lees ook:Kou verjaagt wratslak uit Zeeuwse delta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.