Verdwijnen wild korhoen uit Nederland onafwendbaar

Foto: Foto: Verein Naturschutzpark Lüneburger Heide

KorhoenDoor genetische verarming en de matige kwaliteit van het overgebleven leefgebied kan het wilde korhoen in Nederland niet of nauwelijks van de ondergang gered worden. Dit concluderen Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten na twee jaar onderzoek naar de oorzaken van het verdwijnen van deze vogelsoort op de Sallandse Heuvelrug (Overijssel). De verdere bijplaatsing van Zweedse soortgenoten heeft in de huidige omstandigheden geen zin. De onderzoeken tonen aan dat de verdwijning van het korhoen vooral samenhangt met problemen die niet op korte termijn op te lossen zijn. Met pijn in het hart constateren de drie natuurorganisaties dat de soort waarschijnlijk niet voor Nederland behouden kan worden. Hoewel de Sallandse Heuvelrug als heidegebied op zich redelijk is toegesneden op de behoeften van het korhoen, is het een eilandje dat is omgeven door agrarisch gebied. Door de hoge stikstofuitstoot in de landbouwgebieden treedt verzuring op die ook het leefgebied van het korhoen niet onberoerd laat. Bovendien is de Nederlandse korhoenpopulatie inmiddels zo klein en teruggedrongen tot zo’n bescheiden leefgebied dat genetische verarming onafwendbaar is. In het licht van de nieuwe onderzoeksresultaten hebben de Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten dan ook besloten om het bijplaatsen van korhoenders voorlopig te staken en zich vooral te richten op de verbetering en vergroting van het leefgebied op de Sallandse Heuvelrug.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Lees ook:Opnieuw Zweedse korhoenders naar Sallandse Heuvelrug
Lees ook:Zweedse korhoenders naar Twente
Lees ook:Tijd dringt voor Nederlandse korhoenders
Lees ook:Zenderonderzoek moet toekomst Sallandse korhoenders in beeld brengen
Lees ook:Korhoen dreigt uit te sterven in Nederland

2 reacties op “Verdwijnen wild korhoen uit Nederland onafwendbaar

  1. JOhanH

    Een veelgehoord argument tegen natuurbeheer wordt hiermee ook onderuit gehaald. Namelijk dat het onzin is om in natuur en natuurbeheer te investeren, omdat natuur zichzelf wel redt.

    In principe zou bovenstaande waar zijn, ware het niet dat de mens de natuurlijke processen vrijwel overal beïnvloedt, voornamelijk op een negatieve wijze. Bijvoorbeeld via de grootschalige landbouw; kunstmatige grondwaterstandverlaging, kunstmest in het oppervlaktewater, gebruik van insecticiden, uitstoot van stikstof, etc. De effecten van al deze activiteiten beperken zich helaas niet tot de landbouwgrond, maar zijn ook ver daarbuiten merkbaar. Zonder beheer om de negatieve effecten van menselijke activiteiten enigszins te verminderen, zal de kwaliteit van veel natuurgebieden achteruit hollen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Klopt, zeker in Nederland is een zekere mate van beheer nodig om bepaalde soorten en natuurgebieden te behouden. Het principe van de natuur die zichzelf wel redt gaat in veel natuurgebieden in bijv. Afrika en Latijns-Amerika nog wel op, maar in Nederland meestal niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.