Beschermde haringhaai gevangen en geveild in Scheveningen

Foto: Alles over Katwijk
EU-regels
Dat ook in het Nederlandse visserswereldje zaken plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen blijkt uit een recent geval in Scheveningen. In de Zuid-Hollandse badplaats is vorige week namelijk een bedreigde, sinds 2010 door EU-regels beschermde haringhaai geveild en verkocht op de plaatselijke visafslag. De bijna drie meter lange haai (een lengte die erop duidt dat het om een vrij oud en geslachtsrijp exemplaar gaat) werd gevangen in de Zuidelijke Noordzee en verkocht aan de vishandelaar Schuitemaker Vis uit Katwijk. Die heeft de eens zo prachtige vis direct op het menu geplaatst.

Verbod
Sinds 2010 geldt er voor de hele Europese Unie een verbod op het vangen van haringhaaien. Vissers zijn verplicht om haaien die toch in hun netten belanden zo snel mogelijk terug te zetten. Aanlanden en verkopen is, ook als het dier al dood is, te allen tijde verboden. “Wij zijn verbijsterd dat dit heeft kunnen gebeuren”, zegt Irene Kingma, coördinator van de Nederlandse afdeling van de Shark Alliance. “Dit verontrustende nieuws toont aan dat bescherming op internationaal en Europees niveau niets uithaalt als nationale handhaving te kort schiet. Dit prachtige dier is daar de dupe van geworden.”

Laat geslachtsrijp
De haringhaai (Lamna nasus), een neefje van de beroemde witte haai, is een vrij grote haaiensoort (maximale lengte 3,7 meter) die in koude wateren jaagt op kleine en middelgrote vissoorten. Deze haaiensoort kan tussen de 30 en 50 jaar oud worden en is pas met 20 jaar geslachtsrijp. In tegenstelling tot de meeste andere vissen leggen haringhaaien geen eieren, maar brengen ze na een draagtijd van 9 maanden levende jongen voort. “De langzame groei en trage reproductie maken haringhaaien extreem gevoelig voor overbevissing”, stelt Paddy Walker, voorzitter van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. “Aan de foto te zien betrof het hier een volwassen vrouwtje, wat het voorval nog tragischer maakt omdat de kans groot is dat ze zwanger was. En ieder volwassen vrouwtje van een kwetsbare soort als de haringhaai is van groot belang om de soort in stand te houden.” The Shark Alliance is eerder deze maand een petitie gestart waarin Europese visserijministers gevraagd wordt de beloften die zij in het Europese Actieplan voor Haaien gemaakt hebben na te komen. Hieronder valt ook de effectieve bescherming van bedreigde haaiensoorten. “Haaien vervullen als toppredatoren een essentiële rol in het gezond houden van de oceanen. Wij hopen dan ook dat iedereen in Europa ons helpt om haaien nu en in de toekomst te beschermen”, aldus Irene Kingma.

Lees ook:Enorme witte haai gevangen in Zee van Cortez
Lees ook:EU wil verbod op ontvinnen haaien aanscherpen
Lees ook:Haai aangespoeld op Terschelling
Lees ook:Opnieuw witte haai gedood in Taiwan
Lees ook:Grote haringhaai voor Britse kust

Eén reactie op “Beschermde haringhaai gevangen en geveild in Scheveningen

  1. luc

    stelletje idiooten! jullie overtreden de wed! laat ze met rust!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.