Veel wespen op komst

Koninginnen
Het aantal wespennesten ligt deze zomer zo’n twintig procent hoger dan vorig jaar. Dat komt door het mooie voorjaar, toen de omstandigheden voor wespenkoninginnen uitzonderlijk goed waren om een eigen nest te bouwen. Of de wespen voor veel overlast gaan zorgen, hangt af van het weer in de komende weken. Dat meldde wespendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit donderdag op Natuurbericht.nl op basis van een rondgang langs bestrijdingsdiensten in het land. Het ziet er volgens hem naar uit dat in het westen van het land en in Brabant de meeste wespen zijn. In het noorden heeft het in mei nog gevroren, waardoor veel wespenkoninginnen alsnog gestorven zijn. Als het de komende weken warm wordt, kan deze zomer het topjaar 2009 evenaren of zelfs verslaan, stelt de wetenschapper.

Wespendieven
Zelf heb ik deze week op een andere manier ondervonden dat het momenteel goed gaat met de wespen in het zuiden van het land. Afgelopen woensdag ben ik namelijk op pad geweest met vrijwilligers van de Midden-Limburgse afdeling van de Werkgroep Roofvogels Nederland om wespendieven te ringen. Zoals de naam al doet vermoeden legt deze opmerkelijke roofvogel doorgaans een voorkeur aan de dag voor wespen. De kuikens worden zelfs vrijwel exclusief gevoed met wespenlarven. De jongen (zie foto) die wij aantroffen zagen er sterk en gezond uit, terwijl de nesten gevuld waren met raten die uitpuilden van de wespenlarven. Het is zelfs zo dat wespendieven geen jongen grootbrengen in slechte wespenjaren. Haal de insectenspray dus maar vast tevoorschijn…

Lees ook:Jonge wespendieven in beeld
Lees ook:Minder wespen deze zomer
Lees ook:Zeldzaam grote wespendieventrek in augustus
Lees ook:2011 gemiddeld wespenjaar
Lees ook:Minder wespen dan verwacht in Nederland

2 reacties op “Veel wespen op komst

  1. Sam

    Hoe is het mogelijk dat een dierenblog, die toch streeft voor natuurbehoud, een artikel afsluit met de meest milieu-onbewuste zin “Haal de insectenspray dus maar vast tevoorschijn…”.
    Schande…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Hallo Sam,

    Klopt, ik was er zelf achteraf bekeken ook niet erg gelukkig mee. Het was meer een manier om te verwoorden wat het algemene publiek denkt als er werkelijk een wespeninvasie op komst is, niet mijn eigen mening. Maar die indruk zou je inderdaad wel kunnen krijgen, wat ertoe geleid heeft dat ik die passage inderdaad heb geschrapt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.