Meer consumptie van dierlijke producten in Europese Unie

Stijging
De consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. De vraag naar dierlijk eiwit is hier nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. De huidige voorkeuren van Europese consumenten hebben talloze negatieve gevolgen, zoals een groot ruimtebeslag (ook buiten Europa), vermindering van de biodiversiteit, een hoge emissie van broeikasgassen en gezondheidsrisico’s. Dit maakt het noodzakelijk om in EU-verband na te denken over mogelijke oplossingen voor deze problemen. De urgentie neemt nog toe doordat de consumptie van dierlijke eiwitten in niet-westerse landen in een rap tempo oploopt als gevolg van de groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart.

Ander beleid
Oplossingen kunnen zowel liggen in vermindering van de consumptie van vlees, vis en zuivel, als in (mindere mate) verbeteringen in de veehouderij en visserij. Als de EU de veehouderij en visserij duurzamer wil maken, dan is het essentieel de komende herzieningen van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het Gemeenschappelijk Visserijbeleid hiervoor te benutten. Maar helaas wordt het landbouw- en visserijbeleid al heel lang bepaald door een visie die gericht is op de korte termijn en aankomt op pappen en nathouden om de almachtige boeren en vissers maar niet tegen de haren in te strijken. Al te veel verwacht ik op dit terrein dan ook niet van Europa en het gros van de individuele EU-lidstaten.

Lees ook:Europees Parlement stemt voor duurzamer visserijbeleid
Lees ook:Half miljoen veganisten in Groot-Brittannië
Lees ook:Visstand Middellandse Zee zorgwekkend laag
Lees ook:Europese visserijvloten richten pijlen op verre wateren
Lees ook:Vogels van het boerenland in grote problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.