Otter terug in Vechtplassen

Foto: Bernard Landgraf
Goed nieuws uit de zoogdierenwereld. In natuurgebied de Vechtplassen in Noord-Holland is voor het eerst in dertig jaar weer een otter gesignaleerd. Het dier is gespot op een foto die op 11 juni was gemaakt in het kader van een onderzoek naar boommarters. De otter komt waarschijnlijk uit Overijssel, waar hij of zij in 2002 is uitgezet. Ron van Overeem van de Vechtplassen is in zijn nopjes. “We hadden niet gedacht dat de otter hier al zo snel weer zou opduiken. De komst van deze otter is het levende bewijs dat het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) fantastische resultaten oplevert.” De EHS is een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw stierf de otter uit in de Vechtstreek. Dit had deels te maken met de kieskeurige aard van de otter, Het waterroofdier stelt namelijk zeer hoge eisen aan zijn leefomgeving. Een otter heeft schoon water nodig met voldoende vis en oevers met voldoende dekking. In 1988 stierf de otter in heel Nederland uit door menselijk handelen: vernietiging van zijn leefgebied, aanrijdingen, watervervuiling en illegale jacht. In 2002 zijn nieuwe exemplaren uitgezet in Overijssel. In de grensstreken worden bovendien incidenteel otters uit Duitsland waargenomen.

Lees ook:Dode otter gevonden in Vechtstreek
Lees ook:Otter Loosdrechtse Plassen afkomstig uit Overijssel
Lees ook:Otters uitgezet in Gelderse Poort
Lees ook:Otter weer terug in Twente
Lees ook:Veel otters doodgereden in 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.