Amerikaanse alligators eten geregeld haaien

Amerikaanse alligators (Alligator mississippiensis) blijken in het zuiden van de Verenigde Staten regelmatig haaien buit te maken. Dat schrijven Amerikaanse biologen in het blad Southeastern Naturalist. De reptielen hebben zeker vier soorten op het menu staan, waaronder citroenhaaien, verpleegsterhaaien en stierhaaien. De onderzoekers baseren hun conclusies onder meer op de maaginhoud van meer dan vijfhonderd levende alligators. Van deze dieren werd de maag leeggepompt, terwijl de krokodilachtigen ook werden uitgerust met GPS-transmitters. Het hoofdvoedsel van de alligators bestaat uit kleinere vissen en schaaldieren, zo nu en dan aangevuld met vogels en zoogdieren die langs de waterkant komen drinken. Maar als ze de kans krijgen, voegen ze dus moeiteloos ook haaien aan hun dieet toe. Daar was tot voor kort alleen anekdotisch bewijs voor, maar de onderzoekers tonen nu voor het eerst overtuigend aan dat het vrij stelselmatig gebeurt. Op het eerste gezicht lijkt het misschien verbazingwekkend dat alligators en haaien überhaupt elkaars vaarwater kruisen. Leven alligators immers niet in zoet en haaien in zout water? Niet helemaal. Een soort als de stierhaai kan ook prima in zoet water leven, terwijl jonge citroen- en verpleegsterhaaien hun jeugd vooral doorbrengen in brak water tussen mangrovebomen. Hier zijn ze veilig voor oceanische roofdieren. Alligators gedijen op hun beurt ook prima in brak water en maken ook soms uitstapjes naar de kust. Als alligators en haaien elkaar tegenkomen, is het principe size matters van toepassing: als de alligator hongerig is en het gevoel heeft dat hij de haai aankan, zal hij een portie roofvis niet gauw versmaden.

Lees ook:Bijna honderd Chinese alligators ontsnapt
Lees ook:Grote alligators gedood in Mississipi
Lees ook:Alligator krijgt kunststaart
Lees ook:Kwallenplaag in het IJ
Lees ook:Alligator bijt hand van kapitein af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.