‘Verkeerde afslag’ leidde witte haai naar Europa

Breachinggreatwhite1Witte haaien kwamen ongeveer een half miljoen jaar geleden per ongeluk in Europa terecht, vermoedelijk doordat enkele dieren de weg kwijtraakten tijdens een migratie. Dat beweren Schotse wetenschappers in een nieuwe studie. Een aantal zwangere vrouwjeshaaien uit de zeeën rondom het huidige Australië heeft 450.000 jaar geleden vermoedelijk een ‘verkeerde afslag’ genomen tijdens een migratie, waardoor hun kroost in de Middellandse Zee werd geboren. Deze jonge witte haaien bleven daarna in Europa, omdat haaien van deze soort vrijwel altijd terugkeren naar de plek van hun geboorte. Volgens de onderzoekers werden de witte haaien tijdens hun mislukte migratie mogelijk in noordelijke richting geduwd door warme golfstromen. De wetenschappers ontwikkelden hun theorie naar aanleiding van een onderzoek waarbij het DNA van witte haaien uit Australië en hun soortgenoten uit Middellandse Zee werd vergeleken. Genetische verschillen wijzen er volgens de onderzoekers op dat de twee populaties ongeveer 450.000 jaar geleden andere wegen zijn ingeslagen. “Dit was een periode van interglacialen, waarin er wereldwijd talloze veranderingen optraden in zeestromingen”, verklaart onderzoeker Les Noble op BBC News. “De haaien zijn waarschijnlijk een heel stuk naar het noorden gezwommen met een warme golfstroom, totdat de warmte ophield.” Op dat moment wilden de dieren omkeren, zo vermoeden de onderzoekers. Noble gelooft dat de witte haaien echter een verkeerde draai maakten en per abuis in de Middellandse Zee zijn beland. Oceanograaf Ken Collins noemt de hypothese van zijn collega Noble ‘interessant, waarschijnlijk en puur op logische gronden nagenoeg onweerlegbaar’. Vandaag de dag is de populatie witte haaien in de Middellandse Zee waarschijnlijk te klein om op langere termijn nog levensvatbaar te zijn.

Bron: BBC News

Lees ook:Gezenderde witte haai vermoedelijk verorberd door ‘superhaai’
Lees ook:Haaien met uitsterven bedreigd in Middellandse en Zwarte Zee
Lees ook:Witte haaien mogelijk nog bedreigder dan gedacht
Lees ook:Zwangere witte haaien zijn langeafstandsreizigers
Lees ook:Witte haai gevangen in Canadese baai

2 reacties op “‘Verkeerde afslag’ leidde witte haai naar Europa

  1. Jules Vismale

    Het is best mogelijk dat de witte haai opruikt naar de Noordzee en het aantal haaien in de Middellandse Zee kan best groter zijn dan iedereen denkt. Het is maar te hopen dat de huidige generaties Europeanen nooit de film “Jaws” uit 1975 hebben gezien! Als er een soortgelijke haai was geweest die écht op mensen zou jagen dat had deze wat mij betreft verderfelijke mensen overal ter wereld mogen consumeren maar deze haaien eten liever vis, vogels, zeehonden en walwissen. Het WNF en Greenpeace doen hopelijk nog steeds samen met haaienkenners pogingen om de haai een beter imago te geven want mensen zijn véél gevaarlijkere roofdieren!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Wie weet. Er komen sporadisch wel meldingen vanuit Engeland waar mensen beweren witte haaien gezien te hebben. De watertemperatuur in de Noordzee is in principe hoog genoeg voor witte haaien, dus ze zouden er met gemak kunnen overleven. Dat zou wel intrigerend zijn, want uit ervaring weet ik dat de witte haai een van de meest adembenemende dieren ter wereld is. Het is alleen de vraag of een witte haai voldoende (grote) prooidieren kan vinden in de Noordzee. Het kan echter ook zijn dat observanten reuzenhaaien of haringhaaien (een kleiner familielid van de witte haai met een vergelijkbaar uiterlijk)voor witte haaien hebben aangezien. De populatie in de Middellandse Zee lijkt – gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het waarnemingenbestand – achteruit te gaan. Op zich logisch, want de mediterrane witte haaien jagen vooral op tonijn, een vissoort die door de mens in de Middellandse Zee al bijna weggevist is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.