Verliefde kolibrie is sneller dan een straaljager

Foto: Kevin Cole
Imponeergedrag
In een poging indruk te maken op de vrouwtjes, is een mannetjeskolibrie in staat een razendsnelle duikvlucht te maken. Het vogeltje is daarmee relatief het snelste gewervelde dier op aarde en streeft zelfs straaljagers voorbij. Dat blijkt uit een studie van bioloog Christopher Clark van de in Berkeley gevestigde University of California.

Geavanceerde camera
Clark bestudeerde de duik die de Annakolibrie (Calypte anna) maakt om een vrouwtje te laten zien hoe fit hij is. Zijn bevindingen werden gepubliceerd in het biologische tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Hij gebruikte voor zijn studie een supersnelle camera, die in staat is om vijfhonderd frames per seconde vast te leggen. Daarmee legde hij de duikvlucht vast van de mannetjes, die hij tot hun capriolen verleidde met lokvogels.

Zwaartekracht
De kolibries bereikten een snelheid van 383 keer hun eigen lengte per seconde. Dat is twee keer zo snel als de slechtvalk, die 200 keer zijn eigen lengte per seconde vliegt. De kolibrie steekt ook de zwaluw, die in duikvlucht 350 keer zijn eigen lengte per seconde haalt, naar de kroon. Aan het einde van de vlucht spreidt de kolibrie zijn vleugels om te voorkomen dat hij te pletter slaat tegen de grond. Daarbij ontstaat een druk van negen keer de zwaartekracht. Straaljagerpiloten zouden dergelijke krachten niet aankunnen en spoedig bewusteloos raken.

Lees ook:Slangen slaan letterlijk in een oogwenk toe
Lees ook:Cheeta jaagt zelden op topsnelheid
Lees ook:Mier is zwemwonder
Lees ook:Jachtluipaarden hebben ingebouwd versnellingsapparaat
Lees ook:Eenoogkreeftje is ijzersterke dwerg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.