Volop misstanden in varkenssector geconstateerd

In een vandaag uitgebracht rapport heeft Stichting Varkens in Nood 120 misstanden in de Nederlandse varkenshouderij in kaart gebracht. Jan Terlouw schreef het voorwoord. Ondanks dat er de afgelopen twee decennia wat betreft het dierenwelzijn in de varkenshouderij wel enige vooruitgang is geboekt, zijn misstanden bij varkens nog altijd aan de orde van de dag. Het gaat bijvoorbeeld om pijnlijke botten en kreupelheid door een te snelle groei, maagzweren door verkeerd voedsel, apathisch gedrag door verveling, doorligwonden bij zeugen, pleuritis door smerige stallucht, hormoonbehandelingen en uitputting bij zeugen die continu zwanger zijn. Een belangrijk deel van de misstanden is niet alleen ethisch laakbaar, maar ook in strijd met wettelijke voorschriften. Varkens in Nood pleit in haar nieuwe campagne voor het invoeren van een vleestax, een accijns op vlees. Met dit geld kan volgens de organisatie de vrijwel failliete varkenssector worden gesaneerd en kan er geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van vervangers van vlees, zuivel en eieren.

Bronnen: Varkens in Nood, Vroege Vogels

Lees ook:Productie goedkoop varkensvlees leidt tot massale biggensterfte
Lees ook:Wakker Dier blijft actievoeren tegen kiloknallers
Lees ook:Greenpeace en Varkens in Nood lanceren SuperWijzer
Lees ook:Kamer ziet niets in een lijst van dierenactivisten
Lees ook:Nederlandse bedrijven betrokken bij Duitse eierfraude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.