Neusaap in Apenheul overleden

Foto: Apenheul

De Apenheul stopt mogelijk met het houden van neusapen (Nasalis larvatus). Dat is maandag besloten, nadat zaterdag de vierde van de vijf neusapen in Apeldoorn plotseling overleed. Een woordvoerder van het primatenpark bevestigt dat wordt overwogen om te stoppen met het houden van de Aziatische apensoort. Dat zou kunnen betekenen dat de laatste neusaap binnenkort naar Singapore wordt overgebracht. Volgens de woordvoerder kan ook nog besloten worden om het internationale fokprogramma door te zetten en nieuwe apen over te laten komen uit Azië. Een derde optie is dat de neusaap in zijn eentje achterblijft in de Apenheul.

Het Apeldoornse park kreeg vier jaar terug vijf neusapen uit een dierentuin in Singapore om een internationaal fokprogramma te kunnen opzetten. Zaterdag overleed een dier plotseling aan een verdraaiing van de dikke darm. Het dier vertoonde zaterdagochtend opeens tekenen van misselijkheid en pijn. Kort daarna stierf de neusaap. De verzorgers zagen de dood van de primaat niet aankomen. Niet helemaal onlogisch, want volgens experts zijn neusapen die zich bewust lang kranig houden en pas op het laatste moment laten merken dat er iets ernstigs met ze aan de hand is. De andere drie neusapen in de Apenheul overleden eerder aan respectievelijk een hartinfarct, leverafwijking en een eiwitafwijking. Hoewel er geen gemeenschappelijke deler lijkt te zijn bij de drie sterfgevallen, is van neusapen wel bekend dat ze erg gevoelig zijn voor stress en zeer speciale dieeteisen hebben.

Lees ook:Neusaap onverwachts overleden in Apenheul
Lees ook:Apenheul toont zeldzame neusapen
Lees ook:Rode brulaap geboren in Apenheul
Lees ook:Bijzonder halfaapje geboren in Apenheul
Lees ook:Orang-oetan geboren in Apenheul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.